Lyt til artiklen:

Få nem adgang til at leje jagten ud

00:00
Hastighed: ???x
04:27

Abonnementsartikel

On-line platformen Openlands vil give flere adgang til jagt- og naturoplevelser, og samtidig skabe en fleksibel og nem adgang for lodsejere til at dele sine jagt- og naturressourcer med andre. Platformen vil være med til at skabe en større indsigt og forståelse for jagt, naturen og for jægere generelt.

Openlands giver lodsejere mulighed for at skabe en indtjening som kan være med til at styrke indsatsen for at sikre en varieret natur, til gavn for vildtet og den øvrige biodiversitet, skriver Openlands i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Openlands er en ny digital markedsplads, som man kender det fra Airbnb, hvis formål er at gøre jagt og naturoplevelser mere tilgængelige. Samtidigt kan det bidrage til at gøre udlejning af jagt mere profitabelt og fleksibelt for lodsejere. En del af konceptet er, at man som lodsejer nemt får mulighed for at leje sin jagt ud på dagsbasis frem for på årsbasis, som det er tilfældet med traditionelle jagtkontrakter.

Som lodsejer bevarer man fuld kontrol og fleksibilitet til at styre, hvem der kommer på ens jord og hvornår. Derudover bibeholder lodsejer retten til selv at gå på jagt. Lodsejer kan således sikre, at jagten forvaltes bæredygtigt ved at skrue op eller ned for jagttrykket. Man er altså "herre i eget hus."

- Vi vil give lodsejere mulighed for at leje deres jagt ud på præcis deres præmisser, hvad angår både hvornår der er jagt, hvilket vildt der skydes, og hvem der kommer på jagt. Dernæst vil vi på sigt skabe gennemsigtighed med priserne, så lodsejere opnår den bedste pris markedet kan levere, skriver Openlands i pressemeddelelsen.

Rating system

En af de helt store fordele ved konceptet er desuden et gensidigt rating-system af jægere og lodsejere. Den gensidige feedback, og dermed selvregulerende effekt for såvel lodsejer som jæger, er med til at skabe en tryghed. Fuldstændig som det kendes fra Airbnb, hvor alle har en interesse i at opføre sig så ordentligt som muligt, da dette ellers begrænser de fremtidige muligheder for såvel lodsejer som jæger.

- Det er vigtigt for os at lodsejere føler sig trygge. Vi er begge opdraget med jagt, og har det klare synspunkt, at jagt er en eksklusiv og seriøs sport, som kræver en høj grad af disciplin og ordentlighed. Derfor har vi en relativt stram politik i forhold til de jægere som benytter platformen, og der er en kort snor ift. dårlig opførsel. Vi forbeholder os også retten til at tage folk af platformen, hvis lodsejere rapporterer om uacceptable opførsel, Lyder det fra de to stiftere Jens Kam og Anders Chr. Holmsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jagt på dagsbasis

Jagt på dagsbasis er i flere henseende en optimal måde for lodsejer at forvalte og udleje sin jagt på, da man kan opdele de forskellige jagtformer hen over en sæson. Det har dels en økonomisk fordel, da man kan tage væsentligt højere enhedspriser for de forskellige jagter, og dels den fordel, at man forstyrrer vildtet mindst muligt, hvis man sørger for ikke at drive samme jagtform på de samme arealer for ofte.

- Openlands koncept skal være jagtetisk forsvarligt. Lodsejer kan styre at jagten drives bæredygtigt, således at der kun nedlægges en del af det naturlige bestandsoverskud. Det er også et krav, at man som jæger køber det vildt man skyder, da en vigtig del af konceptet er, at man tager sit vildt med hjem og spiser det, siger stifterne.

Let anvendelig markedsplads

Openlands´ jagt-platform er lavet til at være enkel at bruge med booking, kort og sikker betaling. Det er muligt for lodsejer at vælge, hvor meget man involveres i afviklingen af jagten, da jægeren vil have adgang til kort og beskrivelse af reviret. Det vil således være muligt for lodsejer, at afvikle en jagt uden selv at være til stede under jagten. Da jagt i høj grad er en social aktivitet, vil det kun være muligt at booke en jagt sammen med folk man kender.

På sigt vil vi lave et produkt som hjælper til en optimeret vildtforvaltning. F.eks. er vores mål at flere lodsejere skal kunne koordinere at afholde jagt på tværs af deres respektive jagtområder, og derved få optimeret jagtforvaltningen over større områder, som man kender det i lande som Sverige og Tyskland.

- Vi ved, at de fleste lodsejere ønsker at fremme biodiversiteten på deres jord såfremt det er økonomisk muligt, og på sigt håber vi, at øget indtjening fra jagt kan give flere lodsejere et økonomisk incitament til netop at forbedre vildt- og biotoppleje, til glæde for alle, skriver Openlands.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Openlands første web-version vil være klar til efterårets jagtsæsonen, og man har allerede nu mulighed for at lægge en jagt op på platformen.