Lyt til artiklen:

Sådan træner du din hund i at være alene

00:00
Hastighed: ???x
04:12

Abonnementsartikel

I løbet af det forløbne år har flere danskere brugt meget af deres hverdag derhjemme, og et rekordantal har benyttet lejligheden til at få en hund. Når det er tid til at vende tilbage til en mere normal hverdag, hvilket kan betyde, at du skal lade din hund være alene derhjemme, kan den hund, der ikke har vænnet sig til det, blive utryg og stresset. For at undgå separationsangst skal du sørge for at træne din hund. Royal Canins dyrlæge deler sine bedste tip til hvalpe- og hundeejere.

- Hunde er af natur flokdyr og har sociale behov. Det er vigtigt, at hvalpen føler sig tryg i sin nye flok, men også at den er i stand til at føle sig tryg uden din og familiens tilstedeværelse. Selvom det er fristende at være ved hunden konstant, når du er hjemme, er det vigtigt at begynde at opbygge en daglig rutine, der også fungerer til en arbejdsdag, når du forlader hjemmet, siger Steen Petersen, dyrlæge hos Royal Canin.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Separationsangst

For at hunden skal føle sig tryg ved at være alene, skal du som hundeejer vænne den til en hverdag uden konstant selskab. At blive forladt pludseligt kan føre til separationsangst, hvilket desværre er et relativt almindeligt problem blandt nutidens hunde. Separationsangst kan komme til udtryk på mange forskellige måder - hunden kan klynke, hyle, gø eller bide og kradse i ting eller møbler.

- Lav aldrig en stor ting ud af at forlade hunden og heller ikke af at komme hjem til den. Du og din familie udgør hundens flok, og separationsangst handler om en stærk følelse af ubehag, når hunden adskilles fra sin flok. Træning handler om at forebygge den følelse, siger Steen Petersen.

Det vigtigste er tryghed

Ved at give hvalpen eller den voksne hund forudsætningerne for at kunne være alene baseret på det niveau den er på, er det muligt at opbygge tryghed. Jo længere du venter med at træne hunden, desto mere bliver du nødt til at træne, så start allerede når hvalpen er ung.

- Øv dig på at hvalpen skal være i et rum ved siden af ??det, du er i. Her kan du få hjælp af et kompostgitter eller en babyport, som du sætter i døråbningen. Derefter skal du forlade hjemmet i kortere perioder, der gradvist bliver længere, siger Steen Petersen.

Sådan træner du din hund

- Begynd med at træne med det samme: Jo tidligere jo bedre, men altid i den rette dosis. Først korte stunder for så langsomt at forlænge tiden til det, som din hverdag kræver. Hvis du ved at familie og venner vil hjælpe til med at lufte din hund eller at hunden er ved hundepasning, bør denne træning også begynde i god tid, inden du vender tilbage til arbejdspladsen på fuld tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Opret et sikkert sted: Hunden behøver ikke have adgang til hele hjemmet, mens du er væk. Det er muligt at begrænse området til et sikkert rum, hvor hunden har et roligt og behageligt sted at hvile. Efterlad gerne noget sikkert legetøj, som hunden selv kan lege med.

- Udhvilet og aktiveret: Sørg for, at hunden er ordentligt udhvilet og har modtaget mental stimulering gennem leg og træning, inden du lader den være alene. Vælg en aktivitet, der ikke stresser din hund. Hvis du har tilbudt det, er det mere sandsynligt, at hunden tager en lur, mens du er væk, eller i det mindste har lettere ved at slappe af.

- Bind ikke hunden til dig gennem kram og ømhed lige inden du går: Gør aldrig en stor ting ud af at forlade hunden eller at komme hjem til den. I stedet er det bedre at give hunden en uafhængig opgave at løse, såsom at søge efter madstykker.

- At forlades betyder noget godt: Giv hunden noget, som den kan aktivere sig selv med, når du forlader hjemmet. Hunden lærer snart, at der også er noget behageligt forbundet med at være alene. Bed hunden om at vente og skjul nogle madpiller, eller hvorfor ikke et helt måltid, i rummet eller rundt om i hjemmet. Når du er klar til at træde ud af døren, siger du værsgo, farvel og derefter forlader du hjemmet uden drama, og hunden kan begynde at søge efter madstykkerne. På denne måde stimuleres hunden til at bruge sin næse og hjerne, og hunden får afløb for sine naturlige instinkter.

- Få hjælp fra en ekspert: Hvis du mener, at din hund lider af separationsangst, bør du kontakte en ekspert i hundeadfærd. Separationsangst kan forebygges og også behandles, primært med adfærdsterapi og motion. I dag er der veterinærklinikker, der tilbyder adfærdskonsultationer, hvor en eventuel bagvedliggende medicinsk tilstand kan udelukkes, og så kan de tilbyde hjælp med adfærdsterapi og hvis nødvendigt feromoner, diætfoder, fodertilskud eller medicin.