Lyt til artiklen:

Flere skove er snart på vej

00:00
Hastighed: ???x
01:53

Abonnementsartikel

Kan man lide skovens dufte og lyde, er der grund til at glæde sig. Flere skove er nemlig på vej. Lige nu kan private lodsejere søge om tilskud til at etablere skov på deres jord.

Landbrugsstyrelsen har de seneste år mærket stor interesse for at rejse ny skov i Danmark, og tidligere på året gav styrelsen støtte til at etablere 420 nye skove. En af dem, der fik støtte til at plante skov, var landmand Palle Jørgensen fra Nørre Broby på Fyn. I maj måned plantede han to hektar egetræsskov på sin grund. Og det har han ikke fortrudt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er rigtig glad for min nye skov, da det tiltaler mig meget at være med til at skabe noget natur. Den er selvfølgelig meget lille lige nu, men det er herligt at se den vokse hver dag. Det er nok først en fuldvoksen skov om 30 år, men så håber jeg jo også, at flere generationer efter mig kan have glæde af den, siger Palle Jørgensen.

Palles Jørgensens nye skov og alle de andre nye skove er blandt andet med til at forbedre vandmiljøet, fordi de reducerer udledningen af kvælstof til søer og fjorde.

For at opnå støtte fra staten skal man plante minimum to hektar skov, der svarer til cirka tre fodboldbaner.

Miljø står forrest i køen

Det er muligt at søge om tilskud til privat skovrejsning frem til og med den 30. september. Herefter vil Landbrugsstyrelsen fordele puljen, så vi opnår den største miljøgevinst for pengene. Der er regionale forskelle på, hvor meget kvælstof der potentielt udledes til vandmiljøet, og ny skov i områder, hvor der er meget kvælstof, bliver prioriteret.

- Vi har mærket en stor efterspørgsel på at plante nye skove de seneste par år. Vi hører fra mange lodsejere, at det giver dem en stor tilfredsstillelse at være med til at skabe ny natur på landbrugsjord og samtidig se skoven vokse dag for dag, siger Hans Meulengracht, teamleder i Landbrugsstyrelsen.