Lyt til artiklen:

Her kan de nye naturnationalparker komme til at ligge

00:00
Hastighed: ???x
02:55

Abonnementsartikel

"Alle gode bud modtages", lød opfordringen fra miljøminister Lea Wermelin i maj måned i forbindelse med spørgsmålet om, hvor på danmarkskortet Danmarks ti nye naturnationalparker skulle ligge?

Helt konkret lød efterlysningen på store sammenhængende statsejede naturområder, hvor store pattedyr fremover kan græsse året rundt omgivet af gamle træer, genskabte vandhuller, vilde blomster og et summende insektliv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har fået omkring 300 borgere, organisationer og kommuner til at sende deres idéer ind. Tilsammen er der knap 200 konkrete forslag på danmarkskortet, og det glæder miljøministeren.

- Naturen har brug for meget mere plads, og det er vi i fuld gang med at skabe med Danmarks kommende naturnationalparker. Det er fantastisk at mærke den store interesse derude, som de mange forslag vidner om. Nu starter processen så for alvor med udvælgelsen af de sidste 10 naturnationalparker på statens arealer, hvor der bliver offentlige møder alle 23 potentielle steder og plads til debat. Men der er mange myter derude, og derfor er jeg også på en mytedræber-mission i debatten. Jeg vil gerne understrege, at der skal være både spændende friluftsliv og god dyrevelfærd i de kommende naturnationalparker, siger miljøminister Lea Wermelin.

Bruttoliste

Miljøministeriet har nu læst alle idéer og inputs igennem og prioriteret mulige områder, som forskere, interessenter, kommuner og i sidste ende aftalekredsen bag Natur- og biodiversitetspakken skal tage udgangspunkt i, når de udvælger Danmarks ti nye naturnationalparker. Områderne er valgt ud fra en række kriterier blandt andet, at områderne har en vis størrelse. På listen er der tre områder (Svanninge Bakker, Sydlangeland og Ulvshale på Møn), som er knap så store, men som er med til at sikre en geografisk spredning af naturnationalparkerne over hele danmarkskortet.Bruttoliste:

Gamle skovegne - Østdanmark

1. Bidstrupskovene

2. Tisvilde Hegn

Artiklen fortsætter efter annoncen

3. Hellebæk Skov

4. Horserød Hegn

5. Søhøjlandet

6. Hald Sø

7. Pamhule og Hindemade

Artiklen fortsætter efter annoncen

8. Kaløskovene

9. Stenderupskovene

10. Rold Skov

11. Mols Bjerge

Hedeegnene - Midt- og Sydjylland

12. Nørlund Plantage og Harrild hede

Artiklen fortsætter efter annoncen

13. Draved Skov og Kongens Mose

Klitplantagerne Jylland

14. Skagens Odde

15. Læsø Klitplantage

16. Vester Thorup

17. Hanstholm

Artiklen fortsætter efter annoncen

18. Husby Klitplantage

19. Nyminde og Blåbjerg Plantage

20. Skallingen og Ho Plantage

Mindre områder, som kan sikre geografisk spredning

21. Svanninge Bakker*

22. Sydlangeland*

Artiklen fortsætter efter annoncen

23. Ulvshale skov*

*Under 500 ha