Lyt til artiklen:

Myrer kan erstatte plantegift

00:00
Hastighed: ???x
02:07

Abonnementsartikel

For nylig blev det opdaget, at den afrikanske Tetraponera-myre har stoffer på kroppen, som kan dræbe MRSA-bakterier hos mennesker - bakterier, der er frygtede på grund af deres resistens overfor kendte antibiotika.

Men planter og dermed fødevareforsyningen trues også af resistente sygdomme, og derfor kan de også have gavn af de stoffer, som myrer producerer for at beskytte sig selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et nyt studie, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Applied Ecology, har forskere fra Aarhus Universitet gennemtrawlet den kendte videnskabelige litteratur om emnet, og overraskende mange stoffer fra myrernes kirtler - eller bakterier på deres kroppe - viser sig at kunne bekæmpe plantesygdomme.

Derfor foreslår forskerne bag studiet, at man begynder at anvende myrer og deres kemiske forsvarsværker til at beskytte planteproduktionen.

Genetiske kopier en mulighed

Myrer lever tæt sammen i deres tuer og er derfor udsat for stor smittespredning. Men de har udviklet deres egen medicin mod sygdomme. Gennem nogle kirtler i kroppen udskiller myrerne antibiotika, ligesom bakterie-kolonier, som myrerne dyrker på deres ben og bryst, også kan afgive antibiotika.

- Myrer er jo vant til at leve sammen i tætte samfund, så de har udviklet forskellige antibakterielle stoffer til at beskytte sig selv og deres kolonier. Stofferne har en udpræget effekt på en lang række plantesygdomme, siger Joachim Offenberg fra Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.

Anvendelsen af antibakterielle stoffer fra myrer kan ifølge studiet anvendes på mindst tre måder: Ved at anvende levende myrer direkte i produktionen, ved kemisk at forsøge at genskabe myrernes forsvarsstoffer eller om muligt lave genetiske kopier af myrernes forsvar og transplantere disse ind i planterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne bag studiet har tidligere vist, at skovmyrer, der blev flyttet til en æbleplantage, reducerede to æblesygdomme (skurv og æbleråd) i plantagen. På baggrund af det senest studie peger de derfor på, at myrerne kan vise nye veje til effektiv og bæredygtig plantebeskyttelse.