Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Sådan vælger du de rigtige fliser til boligen
De varmere og lysere dage bliver færre, og det betyder for mange, at indendørsprojekter som boligrenovering nu atter kommer i spil. Men hvordan kommer man bedst fra start i forhold til valget af materialer, farver og udtryk, hvis køkkenet, badeværelset eller bryggerset skal have den helt store tur? Mosaikhjørnet giver dig her fire gode råd til, hvordan du vælger de rigtige fliser og klinker til din bolig.
Efteråret står for døren, og det betyder for mange danskere, at en række af boligens indendørs renoveringsprojekter, som enten er blevet udskudt eller sat på hold til fordel for sommeren, nu bliver igangsat. Og her kan starten ofte være svær; for hvordan skal man vælge mellem de enormt mange materialer, udtryk og varianter, der er på markedet?
For at gøre processen lettere har flise- og klinkevirksomheden Mosaikhjørnet, som har mere end 58 års erfaring inden for branchen, samlet fire gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge nye fliser eller klinker til eksempelvis køkkenet, badeværelset eller bryggerset.
1. Kig på boligens øvrige rum
Renoveringsprojekter kan for mange være både tidskrævende og uoverskuelige, og derfor tager flere også kun ét rum ad gangen, hvor der ofte kan gå år, inden renoveringen af boligens næste rum bliver igangsat. Er det tilfældet, anbefaler Mosaikhjørnets indretningsrådgiver Lisa Rahbæk, at man ikke kun fokuserer på det enkelte rum, men også husker de øvrige i processen:
- Moden ændrer sig hele tiden, og derfor kan det også være forskellige stilarter, der er in, når man når til de forskellige rum. Her er det derfor vigtigt, at man ikke kun fokuserer på tidens trends, men også på at skabe en rød tråd til de øvrige rum. Udvælg de farver, mønstre eller former, som fortsat er oppe i tiden, og før det videre i det nye rum. På den måde får man skabt et mere ensartet udtryk i hele boligen, fortæller Lisa Rahbæk.
2. Fokuser på din livsstil
Der er stor forskel på, om du er et familiemenneske med fire børn i huset, et ungt par eller et ældre ægtepar. Det er derfor ifølge Lisa Rahbæk vigtigt, at man i valget af fliser og klinker også tager sin livssituation i betragtning:
- Bor man en stor familie i boligen, der skal benytte sig af rummene, er det i høj grad vigtigt at vælge fliser og klinker ud fra funktionalitet. Her kan man med fordel gå efter de mere praktiske og slidstærke løsninger, der kræver knap så meget vedligehold. Samtidig er fliser med en mønstret overflade ofte mere praktiske, da snavs og støv er sværere at få øje på, forklarer Lisa Rahbæk og fortsætter:
- Er man derimod et ældre par, kan man bedre lade æstetikken være den afgørende faktor og eksempelvis vælge mere lyse overflader. Man kan også gå efter flotte natursten, som dog kræver mere behandling og vedligeholdelse, hvor børnefamilien nok vil have større gavn af keramiske fliser og klinker, da de kan holde til næsten hvad som helst.
3. Skab en balance
Lisa Rahbæk fremhæver derudover, at det er vigtigt, der bliver skabt en balance i boligen:
- Hvis man eksempelvis allerede har valgt et køkken i markante farver, så kan man med fordel vælge en flise, der udtryksmæssigt fylder mindre i rummet. Er køkkenet omvendt hvidt eller neutralt, kan man sagtens kigge i retningen af mere farverige fliser med flotte mønstre. Det hele handler om at skabe en balance, så alle elementer i boligen ikke bliver for urolige.
4. Forhold dig til din pengepung
Sidst, men bestemt ikke mindst, spiller prisen også en væsentlig rolle. Er budgettet stramt, så er der ofte billigere alternativer, som stadig kan tilføre hjemmet det udtryk, du ønsker:
- Lige nu er det eksempelvis marmorudtrykket, der hitter i danske boliger. Men da marmor er natursten, er det ofte en dyr løsning, som mange boligejere ikke kan være med på. Her kan man i stedet vælge keramiske fliser eller klinker, som ikke alene er markant billigere, men også meget mere praktiske i forhold til vedligeholdelse. Det vigtigste er at gøre op med sig selv, hvad behovet er, og danne sig et overblik over, hvor man er villig til at gå på kompromis - og hvor man bestemt ikke er, siger indretningsrådgiveren.