Lyt til artiklen:

Køkkenhaven på vej tilbage

00:00
Hastighed: ???x
02:11

Abonnementsartikel

En ny undersøgelse blandt godt 1100 boligkøbere hos landets største mæglerkæde viser nemlig, at de unge i højere grad planlægger at indrette haven med både bede og køkkenhave.

Således angiver 2 ud af 3 af de 25-34-årige, at de ønsker en have, der består af andet end græs og hæk. I gruppen af 50-60-årige gælder det kun hver anden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Især når det gælder ønsket om køkkenhave, adskiller de unge sig fra de ældre, idet næsten dobbelt så stor en andel af de unge planlægger en liv som boligejer med gulerødder, ærter og rabarber fra egen have.

- Tendensen hænger fint sammen med en generelt stigende bevidsthed om miljø og klima, biodiversitet, økologi, sundhed og ikke mindst interesse for det nære og for at have styr på processen fra jord til bord, siger Jan Nordmann, som er kommunikationschef i EDC.

- Denne udvikling har været undervejs i nogle år, og er accelereret yderligere under corona'en.

Mere tid i haven

Konkret for EDC-kædens ejendomsmæglere betyder det, at man ved fremvisninger bruger mere tid i haven, ligesom købere i højere grad interesserer sig for mulighederne for at dyrke en del af haven.

- Naturligvis er det fortsat beliggenhed, størrelse, stand og økonomi der fylder mest, men som sekundære positive parametre fornemmer vi tydeligt en bevægelse fra den nemme og vedligeholdelsesfrie have i retning af en have, der kan bruges mere aktivt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også geografisk er der markante forskelle på, hvor man vil dyrke sine egne grøntsager og frugter, og hvor man helst bare vil nøjes med at slå græs. Størst interesse for køkkenhaven findes i Region Hovedstaden, hvor hele tre gange flere end i regionerne Midt- og Nordjylland, agter at dyrke haven.

- Det hænger givetvis sammen med, at der er flere yngre boligkøbere i netop Region Hovedstaden, siger Jan Nordmann. Sammenholdt med det faktum, at grundstørrelserne er mindst i netop hovedstadsområdet, kan man alt andet lige forudse relativt stigende efterspørgsel på ejendomme med lidt mere plads omkring sig, men stadig i pendlerafstand til hovedstaden.

Undersøgelsen fra EDC er gennemført blandt 1107 boligkøbere i august 2021.