Lyt til artiklen:

Sådan gør du vinduerne klar til vinteren

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Abonnementsartikel

Du bør med jævne mellemrum vedligeholde dine vinduer, da det er med til at forlænge levetiden og ruste dem til daglig brug samt hårdførhed i forhold til vind og vejr. Og netop i denne tid kan du opnå gode resultater, fordi vejrforholdene er optimale til en gennemgang af dine vinduer.

Det skriver vinduesproducenten Velfac i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det giver på mange måder pote at kaste sig over vedligeholdelsen af dine vinduer i efteråret, mens der stadig er masser af dagslys og milde temperaturer. Samtidig bidrager regelmæssig vedligeholdelse til, at du får glæde af dine vinduer i længere tid og undgår gener som træk, varmetab og råd i trækarme, siger Klaus Tiedemann, der er chef for privatrådgivning hos vinduesproducenten Velfac.

Han påpeger, at vedligeholdelsen i korte træk bør indebære, at du jævnligt rengør og smører vinduerne og efter behov udskifter utætte fuger og maler vindueskarme i træ. I nogle tilfælde bør du dog overveje at udskifte vinduerne til en ny model. Læs med her, hvor de gode råd bliver foldet ud.

Husk rengøringen

Vinduerne skal så vidt muligt holdes fri for snavs på både ruderne og vinduets øvrige dele. I sidste ende kan det nemlig gå ud over indeklimaet, hvis snavs, sand og insekter samler sig i vinduets klikventiler eller riste, fordi det kan forhindre luftgennemstrømningen.

Både rude, rammer og karme har godt af en fugtig klud. Du kan eventuelt tilsætte lidt opvaskemiddel eller mild sæbe, så længe rengøringsmidlet ikke indeholder slibeeffekt eller opløsningsmidler, som materialerne ofte ikke kan tåle. Et andet tip er at tilsætte lidt afspændingsmiddel i forbindelse med rengøringen af ruderne, så du undgår generende kalkpletter.

Er det tid til smøring?

Desuden er det vigtigt ikke at være fedtet med smøringen. Både de mekaniske dele og listerne skal nemlig smøres efter behov:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Du skal have fat i en syrefri olie til smøring af hængsler og beslag. Lidt rækker rigtig langt, for nogle dråber et par gange om året er generelt nok til at holde delene fuldt funktionsdygtige, forklarer Klaus Tiedemann og tilføjer, at olien helst ikke skal i berøring med vinduernes "arme", fordi vinduet ellers kan få svært ved at holde sig åbent af sig selv.

Gummilisterne bør smøres med silikone, som forhindrer sprækker og hjælper listerne til at holde sig smidige. På den måde kan du sikre dig, at vinduet forbliver tæt, for her spiller gummilisterne en vigtig rolle.

Maling er prikken over i'et

Også fugerne er vigtige for vinduets tæthed, for utætte fuger kan resultere i trækgener og varmetab, og det øger varmeregningen i de kolde måneder:

- Du kan med fordel overveje en tætning af fugerne, hvis dine vinduer har nogle år på bagen. Overlad eventuelt tætningsarbejdet til en professionel, så er du sikker på at opnå et godt resultat. Hvis der er tale om trævinduer, så husk, at et lag maling ikke bare forskønner, men også øger modstandsdygtigheden, siger Klaus Tiedemann og afrunder:

- I visse tilfælde er du bedre tjent med en vinduesudskiftning til en ny og energibesparende model, som giver både facade og indeklima en opgradering.