Lyt til artiklen:

Sådan får du succes med prydgræs

00:00
Hastighed: ???x
03:01

Abonnementsartikel

De er lette at passe, de har et naturligt, minimalistisk udtryk og de er populære som aldrig før. Faktisk er salget af prydgræsser i Plantoramas havecentre mere end fordoblet siden 2018.

- Prydgræsser i mange forskellige afskygninger bliver mere og mere populære. Det er en tendens vi har mærket gennem længere tid, men som nu har nået hidtil usete højder. Vi kan godt lide det naturlige, slanke og elegante udtryk de giver, og samtidig er det en staudesort, der kræver forholdsvis lidt pleje. Mange haveejere begår dog alligevel elementære fejl, som kan ende med at slå græsserne ihjel, hvilket er superærgerligt, for passer man dem rigtigt, er de ellers ekstremt nemme at have med at gøre siger, Kamilla Høy, der er haveekspert hos Plantorama.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Prydgræs kan plantes hele året. Pressefoto.

Femt tips til prydgræs

Pas på med krukker: Det er meget populært at plante stort set alle typer af planter i potter og krukker, og mange gør det også med prydgræs, som generelt er meget hårdfør.

Planter du prydgræs i krukker, skal du dog sørge for en virkelig god vintersikring eller forberede dig på, at de skal udskiftes årligt. Planter du dem derimod direkte i jorden kan de holde til det meste, og de er lette at passe.

Plant i efteråret før frosten kommer: De kan plantes året rundt, men på grund af deres hårdføre rygte, bliver mange haveejere overraskede over, at deres prydgræsser går til efter et halvt år, fordi de ikke er blevet vandet grundigt nok fra starten.

Planter du en varm og tør sommer, skal du vande rigeligt efter udplantning, og du kan med fordel plante i efteråret indtil nattefrosten kommer.

Klip græsset en gang om året: Enkelte prydgræsser er stedsegrønne og behøver ikke beskæring, men langt de fleste skal klippes en gang om året. Når kalenderen siger januar eller februar og stråene er visne, skal de klippes så langt ned, som man kan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planterne danner en tue, så man kan ikke komme helt ned i bunden, men det er heller ikke nødvendigt. Det nye strå overskygger nemlig hurtigt de gamle, visne stumper, som ender med at rådne og give næring til planten.

Del og spred: Prydgræsser har en kompakt tue med kraftig tilvækst, som hurtigt kommer til at fylde mere, end da de blev plantet. Derfor kan det være en god idé at dele planterne i mindre tuer og sprede dem i haven eller måske dele græsset med naboen.

Du skal grave planten op med rodklump, og hvis det er en lille plante, kan den deles med fingrene, mens en spade eller økse er god til de større. Lad rodklumpen trække i en spand vand, inden den plantes igen.

Brug som hæk og ukrudtsværn: De kommer i mange former og farver, og mens nogle prydgræsser vokser sig flere meter høje bliver for eksempel blå bjørnegræs blot omkring 25 centimeter høje.

Den store diversitet giver mange forskellige muligheder i haven, hvor prydgræs eksempelvis kan bruges både som hæk eller i bede, hvor de let kan blandes med andre stauder. Navnlig i bede har prydgræsser også den store fordel, at de fungerer som bunddække og effektivt fortrænger ukrudt.