Lyt til artiklen:

Forsker: Derfor bliver din hest ofte skræmt

00:00
Hastighed: ???x
02:45

Abonnementsartikel

Har du nogensinde overvejet at se ting fra en anden vinkel? Det gør heste nemlig hele tiden, og når de ser ting fra et nyt perspektiv, kan det være skræmmende for dem, skriver The Horse.

Ifølge forsker Temple Grandin, ph.d., professor i dyrevidenskab ved Colorado State University (CSU), i Fort Collins, kan vi med denne forståelse arbejde med at give hestene mere sikkerhed og bedre vedfærd i hverdagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Folk er ofte verbale tænkere og bruger sprog til at beskrive ting, fortæller Temple Grandin til The Horse.

- De ser på et barns legesæt og siger: åh det er et legesæt', og har ingen grund til at være bange for det. Men heste er meget visuelle tænkere. Visuelle tænkere udvikler specifikke visuelle billeder, der ikke altid er de samme, når objektet roterer. Så for at forstå dyr og den måde, de tænker på, skal du væk fra verbalt sprog, siger Temple Grandin.

Grandin - der ligesom heste og andre dyr identificerer sig selv som "en ekstremt visuel tænker" - blev inspireret til at studere, hvordan heste reagerer på nye vinkler af velkendte genstande efter at have hørt hendes elevers historier om deres heste, der let blev skræmte.

- En elev havde en boks, som hun havde en cowboyhat i. Hun ville ride på sin hest med boksen, sætte den på jorden og bære den med sig. Men en dag, da hun satte boksen på et picnicbord, gik hesten helt amok, fordi boksen var blevet til noget nyt for hesten, fortæller Temple Grandin.

Test af reaktioner

Forskeren besluttede sig derfor, sammen med Megan Corgan, MSc og Sarah Matlock, MSc, begge på CSU, for at teste reaktionerne fra 20 forskellige heste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne valgte et farverigt plastiklegetøj, hvor de førte hestene forbi flere gange om dagen i tre dage. Hvis hestene ønskede at stoppe, løfte hovedet og/eller blusse deres næsebor, tillod de dette i tre sekunder ad gangen.

Forskerne bemærkede meget individuel variation mellem heste - hos de fleste tog det mellem fire og 13 gange for at vænne sig til legetøjet.

Efter de første dage var gået, roterede de for halvdelen af ??hestene legesættet 90 grader, mens de holdt det i samme position for de andre - kontrolgruppen. Igen førte forskerne alle 20 heste forbi legetøjet i yderligere tre dage.

Mens heste i kontrolgruppen generelt fortsatte med at handle roligt, da de passerede legetøjet, gjorde de andre heste det ikke. Da de så legetøjet fra en ny vinkel, reagerede mange af dem nøjagtigt, som de gjorde første gang, de så det, fordi det igen blev et nyt objekt for dem.

Resultaterne understreger vigtigheden af ??at introducere heste til objekter fra alle vinkler. Især ting, de sandsynligvis vil støde på under en tur, fortæller Temple Grandin til The Horse.