Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Sådan sparer du på varmeregningen uden at fryse
Det er blevet tid til at vinke farvel til efterårets milde temperaturer og sige hej til vinterens bidende kulde. Med andre ord er det nu, at mange danskere tænder for varmeapparaterne i hjemmet. Og med de markante prisstigninger på el, naturgas og olie kan det hurtigt blive med høje varmeregninger til følge.
Sidste vinter havde danskerne et varmeforbrug, der var 5 procent højere i dagtimerne end forrige vinter. Det øgede antal hjemmearbejdsdage gav dermed en stigning i varmeforbruget, og selvom landet igen er åbnet op, kan du med fordel følge en håndfuld enkle råd for at undgå, at varmeregningen stikker helt af.
- Du kan selv gøre meget for at bruge dine varmekilder mest hensigtsmæssigt. Det handler om at undgå varmeudslip, da du på den måde holder på varmen i boligen og holder varmeregningen på et fornuftigt niveau. Hvis de gode råd ikke rækker, kan det dog være vinduerne, der lader for meget varme slippe ud, fortæller Klaus Tiedemann, der er chef for privatrådgivning hos vinduesproducenten Velfac, som her giver seks nemme råd til at spare penge på den dyre opvarmning.
1) Indstil radiatorerne ens
Kombinationen af en iskold radiator i samme rum som en brandvarm er dyr i drift, fordi varmen ikke udnyttes optimalt. Derfor bør du tænde alle rummets radiatorer og indstille termostaterne ens, også selvom du ikke sidder i nærheden.
2) Luft ud kortvarigt, men ofte
Når der skal luftes ud om vinteren, er det ikke helt ligegyldigt, hvor længe vinduer og døre holdes åbne, forklarer Klaus Tiedemann:- Der skal naturligvis også luftes ud om vinteren, hvor der ellers er risiko for at skippe udluftningen. Men husk, at det i den kolde tid er bedst at lufte ud hyppigere og i kortere tid fremfor at lade vinduerne stå på vid gab flere timer ad gangen. Det forhindrer væggene i at blive kolde og svære at varme op igen.
3) Lad radiatorerne stå frit og under vinduerne
Du bør lade radiatorerne stå frit, så den varme luft kan komme væk og stige til vejrs. Hvis du for eksempel gemmer radiatoren bag en sofa, kan du ende ud med en brandvarm sofaryg, mens du sidder og fryser i sofaen, fordi radiatorens sensor opfatter rummet som varmt.
Videncentret Bolius anbefaler desuden, at radiatorerne placeres under vinduerne, da der her altid forekommer en lille smule kuldenedfald.
4) Brug gardiner og persienner smart
Endnu et tip er, at det giver pote at overveje, hvordan du bedst udnytter dine gardiner og persienner:- Det er både godt for humøret og for varmeregningen at trække gardinerne fra om morgenen, så du får glæde af vinterens sparsomme dagslys. Om natten er det dog en god idé at trække gardiner for og rulle persienner ned, så du holder varmen inde, forklarer Velfac-rådgiveren.
5) Hold en konstant temperatur
Det er bedst at holde en konstant temperatur, også om natten, også selvom du er én af dem, der sover bedst i kølige omgivelser. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse at varme rummene op igen dagen efter, hvis du sænker temperaturen mere end et par grader.
6) Udnyt gulvvarmen
Hvis du har gulvvarme, bør du overveje at droppe gulvtæpperne, som gør det svært for varmen at trænge op i rummet. Et mindre og løst tæppe er en bedre løsning, hvis du ikke vil undvære det bløde underlag eller de akustiske fordele.
Hvis de nævnte råd mod forventning ikke har en effekt på varmeregningen, kan det være aktuelt med helt andre tiltag. Ifølge Videncentret Bolius kan du for eksempel nemt styre temperaturen og spare penge på varmen, hvis du udskifter dine gamle termostater på radiatorerne til nyere og mere intelligente modeller. Det kan ikke mindst være værd at overveje, hvis din termostat er fra før år 2000.
Derudover kan det også være vinduerne, den er gal med:
- I nogle tilfælde er vinduerne ganske enkelt utætte og udtjente, og så er det tid til at overveje at investere i nye. Og det bør netop betragtes som en langsigtet investering, selvom det kan virke som en stor udgift med nye vinduer. For udover at det kan mærkes på temperaturen, kan det nemlig også ofte mærkes i kroner og øre, når varmeregningen skal betales, siger Klaus Tiedemann.