sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Bliv klar til vinterens kulde

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Abonnementsartikel

Allerede i løbet af efteråret begynder danskerne at varme deres hjem op, og når udendørstemperaturen når ned på omkring de ti grader, så har de fleste hjem taget hul på sæsonens varmeregning.

Hvilken varmekilde har dit hjem?

Der findes forskellige typer af opvarmning af dit hjem, og det kan afhænge både af boligforhold samt personligt valg, hvilken type dit hjem er udstyret med. Der findes for eksempel disse typer varmekilder til private hjem:

  • Naturgas
  • Fjernvarme
  • Oliefyr (Alle oliefyr skal være udskiftet i 2030)
  • Træpillefyr
  • Elvarme

Varm dit hjem op med omtanke for klimaet

Der er kommet meget fokus på miljøvenlig energi- og varmekilder. Der er også vedtaget internationale lovkrav og målsætninger for ikke at gøre skade på klimaet.

Mange danskere har skiftet det gamle oliefyr ud med et træpillefyr, som kører på træpiller. Et træpillefyr har potentiale til at være et meget grønt alternativ til varmekilder, der kræver fossilt brændstof. Dog skal du som forbruger være opmærksom på at købe træpiller, som primært er lavet af restmaterialer.

Træpiller er sammenpressede træspåner og savsmuld. De kommer i forskellige prisklasser, og som med det meste, så er kvaliteten som regel bedst, når du betaler lidt ekstra for det. Hvis du sørger for at købe træpiller i god kvalitet lavet på restmateriale, så har du optimeret din bolig på varmefronten til at være så miljøvenlig som muligt med et træpillefyr.

Fordi træpiller som regel er lavet af restmateriale fra træindustrien, så er det også et bæredygtigt alternativ som varmekilde derhjemme.

Skab hygge og varme med CO2-neutralt brændstof

Når temperaturen rammer frysepunktet, og det rusker i træerne udenfor, så er der næsten intet, der slår en varm kop kakao foran den knitrende brændeovn i hyggeligt selskab.

Også i forbindelse med optænding af din brændeovn eller pejs kan du overveje at bruge en klimavenlig måde at fyre op med. Der er visse typer materialer, du ikke må bruge til at tænde op med i din brændeovn. Det kan for eksempel være:

  • Træaffald, der kan indeholde lim, maling og lignende
  • Husholdningsaffald såsom mælkekartoner, plastik og ugeblade
  • Plastik
  • Trykimprægneret træ

Det kan være sundhedsskadeligt, og der kan være for meget energi, der går tabt i processen. For eksempel kan brænderøgen fra ovenstående indeholde dioxid, som er et giftstof, der er farligt for mennesker selv i små mængder.

Hold dig i stedet til at fyre op med for eksempel tørt og rent brænde eller træbriketter. Du må gerne folde et par avissider sammen, som du bruger til optændingen.