Lyt til artiklen:

"Uhyggelige" græskar erobrer markerne

00:00
Hastighed: ???x
01:43

Abonnementsartikel

Vi nærmer os halloween, den ubestridte højsæson for at skære uhyggelige motiver i græskar. Og de nyeste tal fra Landbrugsstyrelsen viser, at vores iver for at føre kniven i det bløde frugtkød er stigende.

- Vores tal viser, hvem der professionelt dyrker græskar, og her er tendensen klar. For alle sorter af græskar er der sket en markant stigning siden 2015, og i år har udviklingen taget et solidt hop for de uhygge-spredende sorter. Så chancen for at møde en græskarmand fra en dansk mark, er virkelig stor i år, siger Peter Byrial Dalsgaard, teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er primært sorten centnergræskar, der bliver brugt som halloweengræskar, men fører man kniven rigtig, kan der komme græskarmænd ud af de fleste sorter, og nogle egner sig også godt til middagsbordet. Også her er der også vokseværk på markerne.

Mandelgræskar i stærkt comeback

Fra 2015 til 2020 styrtdykkede arealet med mandelgræskar ellers fra 19 til blot én enkelt hektar. Men i år er udviklingen vendt, og det samlede areal med mandelgræskar er steget til hele 33,5 hektar.

- Vores tal kan desværre ikke afsløre, hvilke græskar der bliver spist, og hvilke der spreder uhygge, men mandelgræskarret er et lækkert spisegræskar, som mange nok kender som spaghettigræskar, så det er måske også en ny madvane, der kan ses på markerne her, siger Peter Byrial Dalsgaard.

Det samlede areal for græskardyrkningen i Danmark breder sig over 387 hektar. Siden 2015 er græskarmarkerne vokset med 65 procent.

rich-media-2
Stigning i dyrkede arealer med græskar. Illustration: Landbrugsstyrelsen.