Lyt til artiklen:

Mange heste kommer for sent til dyrlæge med øjenskader

00:00
Hastighed: ???x
03:14

Abonnementsartikel

Hestens øjenlåg er ofte udsat for skader og sår, fordi de beskytter selve øjet. Jon Vedding, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, kommer her med et opråb til hesteejere. Flænger i øjenlåg og knuder bør tages meget alvorligt, og kun mindre flænger, der ikke når kanten af øjenlåget, kan man selv behandle.

Jon Vedding forklarer om symptomer og sygdomme i hestens øje og øjenlåg:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Symptomer på øjensmerter hos heste kan være, at hesten kniber øjet i eller udviser lysfølsomhed (blinker meget i skarpt lys). Læg mærke til, om de øverste øjenvipper vender nedad - det kan også være et symptom på øjensmerter.

En flænge i øjenlåget

Den skal behandles meget omhyggeligt for at undgå skade på hornhinden som følge af ardannelse. Der bruges f.eks. klorhexidin 0,05-0,1procent udvendigt. Er kanten af øjenlåget påvirket, skal flængen syes omhyggeligt for at undgå hak i øjenlåget og nedsat funktion af øjenlåget og evt. heraf følgende skade på øjet.

Knuder og svulster

- Som dyrlæge ser jeg ofte heste med knuder eller svulster i øjenlågene komme alt for sent. Selv mindre knuder skal behandles med stor alvor og bør undersøges og eventuelt fjernes. Fjernelse af en lille knude er nemt, mens en knude, der har fået lov til at vokse, kan være vanskelig at bortoperere. Nogle knuder er godartede, andre ondartede. Det kan vi kun finde ud af ved at fjerne dem og sende dem til undersøgelse, siger Jon Vedding.

Sår på hornhinden

- Dette er en meget almindelig skade, forklarer Jon Vedding.

- Den kan f.eks. opstå, hvis hesten får en gren eller andet i øjet. Sådan en skade vil medføre smerter, så hesten kniber øjet sammen, og der er flåd fra øjet. Er flåddet gulligt og pusagtigt, er det tegn på infektion. En stor del af skader på hornhinden skyldes også underliggende øjensygdom som f.eks. måneblindhed (uveitis), og skader på hornhinden kræver derfor grundig udredning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Diagnosen vil kunne stilles ved en øjenundersøgelse, og typisk vil dyrlægen anvende et farvestof, der afslører skader på hornhinden. Hvis der er tale om en overfladisk skade, vil øjet med den rette behandling være helet i løbet af 2-3 døgn, og symptomerne forsvinder igen.

Mere dybtgående skader kan være meget alvorlige og kan koste hesten synet på øjet. Synlig beskadigelse af hornhinden skal altid behandles intensivt og nogle gange operativt. Den type skader kræver øjeblikkelig behandling, hvor det kan blive nødvendigt at sy hornhinden. Tæt kontakt med dyrlægen er nødvendig, mens hornhindeskader behandles."

Lidt om hestens øje

Hestens øje er på størrelse med en golfbold. Det er placeret i en benet hule og er beskyttet af kraftige øjenlåg, hvorpå der er hår, der dels registrerer, når noget nærmer sig øjet, og dels virker som beskyttelse mod snavs og fremmedlegemer. Heste har også et tredje øjenlåg, blinkhinden, som er placeret nederst og ind mod næsen.

Dette øjenlåg bevæger sig frem over øjet, når hesten ved hjælp af 6 kraftige muskler trækker øjet tilbage i øjenhulen, f.eks. hvis der er smerter i øjet.