Lyt til artiklen:

Levende bunddække bekæmper ukrudt

00:00
Hastighed: ???x
02:58

Abonnementsartikel

På listen over havefolkets hadetjanser vil mange utvivlsomt placere ukrudtslugning helt i toppen. Heldigvis er der flere måder at komme havens ukrudt til livs, som ikke involverer timers arbejde på knæ i bedene. Men hvor det i mange år har været populært med granitskærver eller barkflis i bedene, glæder haveekspert Arne Persson sig nu over, at flere haveejere igen er begyndt at kigge på de levende og mere farvestrålende bunddækkealternativer.

- Gennem en årrække har mange danske haveejere ville gøre alt så nemt og enkelt som muligt, og ofte har vi set, at man har ryddet en forhave, lagt ukrudtsdug med granitskærver ovenpå og måske plantet et par træer. Det er der bestemt ikke noget galt med, men det glæder mit gartnerhjerte, at mange flere nu har fået øjnene op for alle de farverige og miljøskabende alternativer, som de mange bunddækkeplanter har at byde på, siger Arne Persson, der er plantefaglig rådgiver hos Plantorama og har knap 50 års professionel erfaring med haven.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Haveeksperten giver her sine råd til, hvad du som haveejer bør overveje, hvis du går med tanker om at lade bunddækkeplanter bringe liv til haven og hjælpe dig i kampen mod ukrudtet.

Ukrudtet skal væk på forhånd

Fælles for langt de fleste bunddækkeplanter er, at de har en tæt vækst, der lukker lyset ude, hvilket gør dem formidable mod ukrudt. Man skal dog være klar til at passe planterne de første par år, da ukrudtsbekæmpelsen er vital i etableringsfasen.

Ellers vil eksisterende ukrudt tage plads, vand og næring fra det nye bunddække. Når dækket er etableret, holder det effektivt ukrudtet væk. Brug eventuelt også en ukrudtsdug med huller til de nye planter.

rich-media-2
Bunddække kommer i mange farver og former. Pressefoto.

Meget mere end efeu

Mange forbinder primært bunddække med efeu, men det kommer i mange forskellige afskygninger. Sorter som dværgmispel, myrtegedeblad og storkenæb bliver nemt en halv meter høje, etablerer sig hurtigt og lukker effektivt af for lys.

Modsat findes også helt lave bunddækkeplanter som trædebregne, gummipude og krybende timian, der kun bliver få centimeter høje, og som tilmed kan tåle lettere slid og derfor i mange tilfælde kan gå i stedet for græs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blomster, bær og biodiversitet

Hvis man ønsker at tænke biodiversitet ind i haven, findes der en række forskellige bunddækkeplanter, der giver mulighed for det. Planter som løvefodog storkenæbsætter blomster og tiltrækker masser af bier og andre insekter. Det samme gør skovjordbær og vilde blåbær, som man tilmed kan høste gennem en stor del af sommeren.

Haveeksperternes egen favorit

Når havefagfolk sætter sig sammen og snakker bunddække, er der imidlertid ingen planter hverken over eller ved siden af guldjordbær.

Planten har intet med jordbær at gøre, men den er den ypperste i kategorien. Kombinationen af at være en stedsegrøn plante, der blomstrer med klare gule blomster og samtidig er ekstremt hårdfør, fornægter sig ikke.

Det, krydret med at bladene skifter farve hen over sommeren, har gjort sorten til en favorit blandt kendere.