Lyt til artiklen:

Derfor er tandeftersyn vigtige for din hest

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Abonnementsartikel

Ligesom med os mennesker, har hestenes tænder en utrolig stor indvirkning på deres trivsel:

- Opstår der problemer med tænderne, betyder det ikke altid kun smerter, men kan også medføre sygdom og vægttab, da føden ikke kan indtages. Hestens tandpleje er derfor noget, man ikke må overse som hesteejer, forklarer Jon Vedding, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye regler for at flytte heste

Se også:

Nye regler for at flytte heste

Et helt andet liv for tænderne

I naturen spiser hestene op til 18 timer om dagen, og føden består som regel af græs, som hesten bøjer hovedet ned til. Det betyder, at tænderne er på arbejde det meste af dagen, og at over- og underbiddet er placeret nogenlunde symmetrisk, hvilket sikrer den rette længde på alle tænderne.

Vores tamheste lever derimod under andre vilkår, da de bruger færre timer om dagen på at spise, føden er anderledes, og ofte spiser de den heller ikke fra jorden. Det betyder, at hestens tandsæt udvikler sig anderledes, da tænderne ikke slides i samme grad, samtidig med at hestens bid risikerer at blive mere asymmetrisk. Et asymmetrisk bid kan vise sig igennem diagonal bidstilling, hvor hesten tygger mere med den ene side af munden end den anden.

Påvirker hestens trivsel

De her ting påvirker hesten meget konkret, siger Jon Vedding:- Tandspidser er for eksempel noget, som både vilde og tamheste har. Men i naturen går hestene ikke med det udstyr, vi bruger på vores rideheste. Noget af det udstyr presser på hestens kinder, og hvis der så er tandspidser, kan det skabe sår i munden.

Dertil kommer, at vi bruger hestene på en anden måde, end når de lever frit i naturen. Tænderne kan f.eks. genere, når hesten skal gå i holdning, men ikke når den blot går frit rundt.

Sådan undgår din hest hudbetændelse og muk

Se også:

Sådan undgår din hest hudbetændelse og muk

Sæt ind i tide

- Mange tandproblemer kan undgås, hvis man får tænderne efterset og problemerne rettet til, inden de udvikler sig. Når hestene har smidt mælketænderne, og de permanente tænder vokser ud, så er det vigtigt som ejer at få udført regelmæssige tandeftersyn. Gerne en gang hver 12. måned. Særligt inden unghesten skal rides til og trænes, bør den få efterset tænderne for at sikre, at der ikke vil opstå problemer, når den begynder at få udstyr på, siger hesteeksperten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hestens tænder vokser hele livet, men hastigheden, det sker i, aftager med alderen. En ung hests tænder vokser altså hurtigere og bør derfor få udført tandeftersyn oftere.

- Heste, der er 10 år og opefter, behøver ikke tandeftersyn så ofte pga. væksten. Når heste kommer op i alderen, ser vi andre problemer, da roden nu bliver kortere i forhold til kronen, og det mindre rodfæste kan give anledning til at tænderne "vælter". Dette kan give øget mellemrum mellem tænderne og kan for eksempel give foderpakninger. Vi plejer derfor at sige, at tiden mellem tandeftersyn skal tilpasses den enkelte hest og tandstilling for optimalt for at holde ældre heste sunde og raske, afslutter Jon Vedding.