Lyt til artiklen:

Kan æg fryses? - 7 skarpe tips om æg

00:00
Hastighed: ???x
02:10

Abonnementsartikel

Hård- eller blødkogte, som spejl- eller røræg, til omeletter eller i bagværk; ægget er en af vores mest alsidige fødevarer og kan snildt indgå i alle måltider fra morgen til aften.

Men æg kan samtidig være lidt udfordrende at arbejde med og opfører sig ikke altid, som ønsket under tilberedningen. Så her får du syv smarte tricks, der hjælper dig med at få mest muligt ud af dine æg i køkkenet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Bonus-tip: Selv om man godt kunne tro det, er der ingen forskel på brune eller hvide æg, hverken med hensyn til smagen eller de sundhedsmæssige kvaliteter. Foto: Pixabay.

7 tips

1. Skallen på et varmt hårdkogt æg slipper meget nemmere, hvis du lige skyller ægget i koldt vand i nogle få sekunder, inden du piller det.

2. Det er bedst at bruge en skål af enten glas eller stål, når du skal piske æggehvider. For i selv grundigt rengjorte plastikskåle sidder der ofte lidt fedtpartikler, som kan forhindre hviderne i at stivne.

Sådan tester du om et æg er friskt (nok)

Se også:

Sådan tester du om et æg er friskt (nok)

3. Af samme årsag er det vigtigt, at piskeriset er pinligt rent, og at der ikke kommer den mindste smule æggeblomme med i hvider, der skal piskes stive. Æggets blomme indeholder en del fedt, og det saboterer hvidernes evne til at stivne.

4. Hvider fra æg, der har stuetemperatur, er hurtigere at piske stive og kan opnå en større volumen, end hvider fra køleskabskolde æg.

5. Røræg - eller scrambled eggs, om du vil - bliver mere cremede og lækre, hvis du rører en smule mælk eller kaffefløde i æggemassen, før den kommes på panden. Til gengæld gør et lille skvæt vand i æggemassen din omelet lettere og mere luftig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

6. Hvis du skal koge et æg, der er revnet, kan en lille sjat eddike i kogevandet forhindre hviden i at løbe ud.

7. Hele rå æg kan ikke nedfryses i skallen. Men rå æggehvider kan fryses i en lufttæt beholder og holde sig i op til et år. Pisker du hvider og blommer let sammen, kan massen nedfryses og bruges i madlavningen inden for én til to måneder.

Konsistensen ændrer sig dog lidt, så du vil f.eks. få en mindre luftig æggekage ud af massen. Æggeblommer alene er ikke velegnede til nedfrysning, da konsistensen ændrer sig meget.

Kilder: The American Egg Board, Samvirke, realsimple.com.