Lyt til artiklen:

Pas på! Nu er det igen højtid for kennelhoste

00:00
Hastighed: ???x
02:58

Abonnementsartikel

I det kolde og våde vejr trives luftvejsinfektioner, ikke kun blandt os mennesker, men også blandt vores hunde. Kennelhoste er en af de mest almindelige luftvejssygdomme vi ser i vinterhalvåret og den er desværre yderst smitsom. Der er heldigvis hjælp at hente, både når det kommer til forebyggelse og hvis uheldet skulle være ude.

Symptomer på kennelhoste

- Som navnet antyder, så er det mest tydelige symptom, at hunden hoster, forklarer Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Hosten er højlydt og lyder hult, nærmest som om hunden har fået noget galt i halsen. I de fleste tilfælde er hunden frisk, men hoster meget. Ved intensiv hoste kan nogle hunde kaste op. Tilstanden er ofte værst om natten og kan minde om kighoste hos børn.

Symptomerne viser sig fem til ti dage efter selve smitten har fundet sted og der kan gå op til to uger før at hosten begynder at aftage.

Hvis hunden er smittet

Hvis du mener at din hund er blevet smittet med kennelhoste, så er det vigtigste du kan gøre at holde øje med hundens temperatur. Tag den gerne to gange dagligt, fortæller Mogens Brix:

- De fleste hunde kommer sig over sygdommen med en god portion hvile og varme, så længe de hverken har feber, altså over 39 grader, eller udviser tegn på en nedsat almentilstand.

Unge og ældre hunde, særligt dem der er svage, kan dog opleve et sværere sygdomsforløb, hvor de ud over feber også får det alment dårligt, bliver forpustede og kan få vejrtrækningsbesvær. Sker det, kan det være nødvendigt at få hunden tilset hos en dyrlæge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Er du på nogen måde i tvivl, så kontakt altid dyrlægen så I kan finde ud af, om hunden skal behandles. I visse tilfælde hvor hunden har det meget dårligt, kan det være at hunden har brug for at blive indlagt til overvågning under behandlingen, forklarer Mogens Brix.

Sådan forebygger du kennelhoste

Der er en række forholdsregler som du kan tage, hvis du vil forebygge kennelhoste. Sygdommen er smitsom og spredes via direkte kontakt eller dråber, f.eks. ved hoste og nys.

Så vær særligt opmærksom på steder hvor mange hunde samles, eks. i en hundeskov, til træning, til udstillinger osv. Undlad altid at lade din hund drikke af fælles vandskåle i hundeskove eller andre steder hvor flere hunde færdes.

Der findes vacciner mod kennelhoste, som kan være en god idé hvis du og hunden ofte færdes på steder med mange andre hunde. Tal med din dyrlæge om mulighederne, så kan I finde den rigtige løsning til jeres behov.

- Sidst, men ikke mindst, så er det vigtigt at holde sig for øje, at man ikke giver smitten videre, hvis først ens hund er smittet. Er den blevet smittet med bakterien Bordetella Bronchoseptika, så kan den smitte i op til tre måneder, imens at kennelhoste fra virus smitter i væsentligt kortere tid. Ikke desto mindre, så er det derfor vigtigt at holde afstand til andre hunde, så I ikke spreder kennelhosten til andre hunde, fortæller Mogens Brix.