Lyt til artiklen:

Er din bil klar til kulde og vintervejr?

00:00
Hastighed: ???x
02:08

Abonnementsartikel

De første morgener med frostgrader kommer år efter år bag på bilisterne. Hvis man vil undgå at skøjte rundt med sommerdæk på glatte veje eller blive sat ud af spillet af et fladt batteri er det nu, bilen skal have en kærlig omgang for at blive klar til vinteren.

- Det er umuligt at forudsige, hvornår der kommer frost og sne, og rent sikkerhedsmæssigt er det vigtigt at få skiftet til vinterdæk, siger Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er et lovkrav, at vinterdæk har et dækmønster på 1,6 mm, men SOS Dansk Autohjælp anbefaler minimum 3 mm.

Få kontrolleret batteri og kølervæske

En bil, der ikke kan starte på en kold vintermorgen, er en klassiker. SOS Dansk Autohjælp har rigtig mange starthjælpsassistancer om vinteren. Batteriets kapacitet falder nemlig i takt med temperaturen. Samtidig forbruges der mere strøm om vinteren til lys, sædevarme, vinduesviskere osv.

- Et batteri kan miste op til 50 procent af dets ydeevne i hård frost, og hvis du kører rundt med et batteri, som i forvejen er slidt, kan du få problemer med at starte bilen på de kolde dage, siger Jeppe Damgaard, teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp.

Derfor anbefaler SOS Dansk Autohjælp at man får sit værksted til at tjekke batteriets stand. Ved samme lejlighed kan man få værkstedet til at kontrollere, om bilens kølervæske er frostsikret.

Lys i mørket

Slukkede baglygter og defekte lygter er fatalt for trafiksikkerheden i det mørke halvår, så du bør jævnligt tjekke, om alle lygter virker. En grundig vask af alle lygter, spejle og ruder er også en god ide.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I det hele taget er en omgang rengøring af bilen oplagt inden vintersæsonen. Det er med til at minimere fugt i kabinen.

Tjekliste til en vinterklar bil:

Monter hjul med vinterdæk.

Få kontrolleret batteri og kølervæske.

Tjek lygter og skift evt. pærer.

Fyld frostsikker sprinklervæske på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tjek vinduesviskernes tilstand.

Rengør og smør gummilister med plejemiddel.

Støvsug og vask bilen.