Lyt til artiklen:

Stjernerytter har styr på hestekræfterne

00:00
Hastighed: ???x
03:01

Abonnementsartikel

Det kræver masser af arbejde og talent at blive en af verdens bedste dressurryttere. Det ved den danske rytter Catherine Dufour alt om.

Som femårig begyndte hun at gå til ridning, og siden er det blevet til et utal af topplaceringer, senest tre medaljer ved det nyligt afholdte EM i dressur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men de flotte resultater kommer ikke af sig selv. Det kræver hårdt arbejde hver dag, både med heste og maskiner.

- En typisk arbejdsdag starter kl. 06.30 om morgenen med at gøre banen klar til at ride hestene. Så holder vi en pause ved middagstid, fortæller Cathrine Dufour.

Over middag fortsætter arbejdet med egne heste indtil cirka 14.30, hvorefter banerne skal gøres klar igen.

- Så har jeg elever om eftermiddagen, plus møder og arbejde med sociale medier. Derefter går jeg til fitness, og så er det aften. Og næste morgen starter det hele forfra.

- Det er ofte en lang dag. Nogle dage er selvfølgelig nemmere end andre, men ofte er det 12 timers arbejde, konstaterer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Cathrine Dufour på sin Polaris Sportsman 570 X2 under arbejdet med den 2,5 meter brede MG250 RR ridebaneplaner, som har masser af tilpasningsmuligheder. Foto: Hall Photography.

Bruger ATV'en til alt

Til arbejdet med at vedligeholde ridebaner og folde har Cathrine Dufour i lighed med mange andre hesteejere kastet sin kærlighed på ATV'en. I Cathrine Dufours tilfælde er der tale om en Polaris Sportsman 570 X2.

- Jeg bruger ATV'en i forbindelse med al vedligehold af vores gård her på Sjælland. I forbindelse med vores ridesport bruger vi den for eksempel til at plane ridebanerne med. Vi trækker banen over og sørger for, at den bliver jævnet. Og så bruger vi den til alt arbejde - lige fra at trimme foldene til at samle hestepærer op, siger Cathrine Dufour.

Den store ATV kommer med en kraftig 570cc benzinmotor med elektronisk benzinindsprøjtning, der gør maskinen mere benzinøkonomisk. Den har Elektronisk servo (EPS) med anti-kickback styring, så den er nemmere at håndtere selv i råt terræn.

Desuden er den udstyret med et ekstra polstret sæde, der gør det ekstra komfortabelt at køre, og har man brug for et par ekstra hænder til arbejdet, så kommer Sportsman'en med et opklappeligt sæde bagpå, så der kan sidde to på ATV'en.

rich-media-4
Hestepæreopsamleren PC120 fra Chapman Machinery. Med børsterne samler den hestepærer og andet skidt op fra græs, pladser og gangarealer. Den er udstyret med en 6.5hk Honda GX200 motor med elektrisk starter og har en arbejdsbredde på 1,2 meter. Pressefoto.

Uundværlige redskaber

Til planering af ridebanerne har den kendte dressurrytter valgt en ridebaneplaner fra den britiske producent Chapman Machinery som ekstraudstyr til ATV'en, og samme firma leverer også hestepæreopsamleren. De to redskaber viste sig fra starten at være uundværlige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er svært at have et hestehold uden at have en god ATV'er med redskaber. Vi bruger den hele tiden. Den er så nem at håndtere, og så kan den komme ind alle steder, fortæller Cathrine Dufour.

Selv om en kraftfuld ATV umiddelbart kan virke som lidt af en mundfuld at håndtere for de fleste, så var det ikke et problem for den erfarne rytter.

- Den er handy, og den er nem at håndtere. Det tager bare 10 sekunder at lære at køre den. Den er vildt brugervenlig, og alle kan lære at kørte den, slår hun fast.