Lyt til artiklen:

Endnu en hobbybesætning ramt af fugleinfluenza

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Abonnementsartikel

En lille hobbybesætning med blot to høns i Rude ved Slagelse har onsdag fået konstateret fugleinfluenza. Det viser analysesvar fra Statens Serum Institut.

Dermed er to hobbybesætninger blevet smittet inden for en måned. Begge høns er døde. Det skriver Fødevarestyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I begyndelsen af november konstaterede Fødevarestyrelsen fugleinfluenza i en stor professionel kalkunbesætning ved Slagelse med cirka 28.000 dyr, og få dage efter i en hobbybesætning ikke langt derfra.

- At vi nu for anden gang i november konstaterer fugleinfluenza i en hobbybesætning viser, hvor vigtigt det er, at også hobbyhønseavlere følger Fødevarestyrelsens regler, understreger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Signe Balslev.

Fødevarestyrelsen har oprettet en tre-kilometers og en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede besætning. Inden for zonerne er det blandt andet forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Ejerne af fjerkræ inden for zonerne skal holde dyrene isoleret og beskyttet mod kontakt til andre dyr, herunder vilde fugle. Alle fjerkræejere i tre km-zonen skal desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Herudover gælder det i hele Danmark, at hvis du har en hobbybesætning på 40 kvadratmeter eller derunder, skal du holde dit fjerkræ bag hegn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan være med til at mindske risikoen for smitte yderligere ved at overdække hønsegården med fast tag, net eller tråd. Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere, at du skifter fodtøj, inden du går ind i hønsegården.

Husk, at du altid skal fodre dyrene under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken dyrenes foder eller drikkevand.

- Her og nu handler det om, at alle med fjerkræ bidrager til, at vi får begrænset smittetrykket derude, og undgå at dyrene bliver syge, understreger Signe Balslev.

Hvis du får mistanke om fugleinfluenza i dine dyr, det kan for eksempel være høj dødelighed og luftvejssymptomer, skal du kontakte en dyrlæge.

Uanset om du har en stor besætning med mange tusinde dyr eller et mindre hobbyhønsehold, afliver myndighederne dyrene, hvis prøver fra Statens Seruminstitut viser, at sygdommen har ramt fuglene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aflivningerne sker både for at skåne dyrene for de alvorlige lidelser, de bliver påført af den dødelige sygdom, og for at bidrage til at smitten ikke spreder sig til hverken tamfugle i fangenskab eller gæs, ænder, svaner og andre fugle, der lever vildt i naturen.

Den aktuelle fugleinfluenzavariant kan være dødelig for fugle, og kan i sjældne tilfælde smitte til mennesker, der har tæt kontakt til fjerkræ. På baggrund af de nuværende informationer vurderer Dansk Veterinær Konsortium, at risikoen for smitte til mennesker er lav.