Lyt til artiklen:

Nu rammer snestormen Danmark

00:00
Hastighed: ???x
02:10

Abonnementsartikel

I dag onsdag ventes der at falde massive mængder sne flere steder i landet, og det kan resultere i uheld på isglatte fortove, vandskader i boligen og sammenstyrtede terasseoverdækninger.

Derfor sender landets næststørste forsikringsselskab, Topdanmark, nu en opfordring til danskerne om at være opmærksom på typiske skader, der kan opstå som følge af snevejr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Årets første sne har det som regel med at komme bag på mange personer. Kombinationen af sne, vind og kulde kan derfor udløse ekstra mange skader, siger Rasmus Ruby-Johansen, der er skadedirektør i Topdanmark.

Som boligejer er der en række ting, du selv kan gøre for at undgå typiske skader.

Når der kommer meget sne fra oven, er det vigtigt at være opmærksom på, om terasseoverdækninger og andre mindre bastante bygninger kan tåle vægten. Hvis du er i tvivl, er det en god idé at fjerne sneen, umiddelbart efter den har lagt sig på tagene.

Pas også på indtrængende sne på loftet, som det er vigtigt at fjerne, så det ikke giver vandskader ned i boligen, når det smelter.

Sørg desuden for, at vandafledningen ikke er stoppet af for eksempel blade i tagrender, så smeltevandet får svært ved at få afløb og giver vandskader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undgå uheld foran dit hus

Det voldsomme vintervejr, der ventes at ramme dele af Danmark onsdag, kan lokalt give store mængder sne, kraftig vind og nætter med ned til minus ti grader. DMI forventer, at der i løbet af onsdagen falder 10-20 centimer sne i den centrale del af Jylland og i Nordvest- og Nordsjælland.

Som husejer er det vigtigt at huske på, at du har pligt til at rydde sne, og det kan blive dyrt i erstatning, hvis forbipasserende kommer til skade på dit fortov.

Ligger dit hus ud til en offentlig vej, er det din pligt at rydde sne og gruse eller salte dit fortov mellem klokken 7-22. Om søndagen skal der dog først være ryddet for sne fra klokken 8-22.

Hvis dit hus i stedet ligger på en privat vej eller sti, har du pligt til at rydde for sne og gruse eller salte på både kørebane, fortov og sti. For det meste skal du kun rydde ud til midten af kørebanen, da ejeren på modsatte side har ansvaret for den anden halvdel af kørebanen.