Lyt til artiklen:

Stormene kommer - pas på dit hus

00:00
Hastighed: ???x
03:55

Abonnementsartikel

Perioden fra efterårsferien og frem til marts er kendt som vores stormsæson, og stort set alle de voldsomste storme har da også vandret forbi netop her.

Derfor giver det god mening at sikre, at dit hus og haven er rustet og klar til mødet med den næste vinterstorm, når vi rammer den blæsende højtid.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Som husejer har man faktisk selv et ansvar for at forebygge stormskader, hvis man efterfølgende vil have hjælp fra sit forsikringsselskab. Og heldigvis kan langt de fleste skader forebygges ved at gå hus og have grundigt igennem som forberedelse.

- Stormskader dækkes typisk kun, hvis de forsikrede bygninger er forsvarligt vedligeholdt. Så vores klare råd er, at man som husejer vedligeholder sit hus og forbereder sine udendørsarealer kontinuerligt og ikke bare venter på stormvarslet fra DMI, siger Per Haulund, skade- og policedirektør hos GF Forsikring.

Skader går igen

Mange husker orkanen Allan, der sidst i oktober 2013 hærgede store dele af Danmark. Og det er da også den orkan, der topper listen over flest skader i de seneste 10 år hos GF Forsikring med hele 8649 anmeldelser. Mange af skaderne var såkaldte typiske stormskader, som stadig er klassikere ved stort set hver eneste storm.

- De stormskader, vi typisk ser, er skader på tagsten, drivhuse eller hegn, så det er gode steder at starte. Men god stormsikring indebærer også en grundig gennemgang af husets facade, træer, rækværker og terrasser, og at man får fastgjort alle de ting, som vinden kan flytte, siger Per Haulund, som her kommer med gode råd til stormsikring

Stil løse ting væk

Stormskader på genstande udenfor dit husbliver ikke nødvendigvis dækket af din indboforsikring. Flyt derfor grill, havemøbler, parasol og terrassevarmer til et skur, en kælder eller en lukket garage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inspicer træer og hegn

Undersøg grundens træer - måske bør nogle fældes eller beskæres, så de undgår at rådne eller gamle træer og løstsiddende grene falder ned over dine eller naboens bygninger og biler i den næste storm. Hegn og plankeværker bør gennemses og afstives efter behov.

Tjek dit hus

Tag fat i alle tagrender, antenner og træværk på dit hus og mærk efter, om de sidder ordentlig fast. Hvis ikke, bør de sikres. Kig også taget efter for løse tagsten og murene efter for revner og sprækker.

Flip trampolinen

Trampoliner flyver nemt væk i storme og kan forsage store skader. Hvis du ikke kan flytte trampolinen indendørs, så vend den på hovedet og læg noget tungt ovenpå den. Alternativt kan du afmontere dugen.

Hav lygten ved hånden

Går strømmen under en storm, er det praktisk at have en lygte liggende i huset og ikke i bilen eller skuret. Mens stormen raser, bør du nemlig altid forblive indendørs.

Sæt navn på stormene

Siden efteråret 2013 har de største danske storme fået navne af DMI. Det gør det lettere for meteorologer at kommunikere om samt nemmere for seerne at forholde sig til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Allan (28. oktober 2013)

Bodil (5.-6. december 2013)

Carl (14. marts 2014)

Dagmar (9. januar 2015)

Egon (10. januar 2015)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Freja (7. november 2015)

Gorm (29. november 2015)

Helga (4. december 2015)

Ingolf (29. oktober 2017)

Johanne (10. august 2018)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Knud (21. september 2018)

Laura (12. marts 2020)

*Alexander (12. december 2014), Urd (26. december 2016) og Alfrida (1.-2. januar 2019) blev først navngivet af hhv. Sverige og Norge og optræder derfor under disse navne i Danmark.

Kilde: DMI