Lyt til artiklen:

Tip til julebagningen fra konditor

00:00
Hastighed: ???x
03:08

Abonnementsartikel

Hjemmebagte julesmåkager hører julen til, men midt i gaveræs og guirlander kan det være et uoverskueligt projekt. Konditoren giver sine bedste råd til hjemmelavede julesmåkager og et alternativ til den travle dansker.

Julen med dertilhørende søde sager nærmer sig hastigt, og i den kommende tid vil over halvdelen af danskerne give sig i kast med bagværket. 56 procent af danskerne bager ifølge en undersøgelse fra Coop til jul. Anette Drengsgaard er konditor hos KonditorBager i Bjerringbro, og hun mærker tydeligt interessen for hjemmebageriet især op til jul.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rigtig mange kunder spørger til, hvordan man bedst lykkes med klassiske julekager som brunkager, vaniljekranse og klejner. Som bager har jeg selvfølgelig masser af gode, faglige råd, men det første jeg siger til folk er, at de skal tage sig tiden til det, for ellers er det ikke hyggeligt, siger Anette Drengsgaard.

Og netop tiden - eller manglen på samme - har fået konditoren til at udvikle et alternativ, der er let at gå til, og som vil sprede den rette juleduft i hjemmet.

- I mange familier er der rigtig travlt - ikke mindst op til jul. Så til alle dem, der gerne vil have hele huset til at dufte af hjemmebag, men måske ikke har tid til at lave alt fra bunden, har vi i år lavet julesmåkagedej i ruller, der er klar til at blive skåret og færdigbagt derhjemme. Det er nemt, og børnene kan være med til at skære dejen ud og lægge på bagepladen, siger Anette Drengsgaard.

rich-media-2
Som bager har jeg selvfølgelig masser af gode, faglige råd, men det første jeg siger til folk er, at de skal tage sig tiden til det, for ellers er det ikke hyggeligt, siger konditor Anette Drengsgaard. Pressefoto.

Gode råd

Og er du blandt dem, der ønsker at bage julesmåkagerne helt fra bunden, giver konditoren her sine bedste råd:

Tag dig god tid. Sørg for, at processen bliver hyggelig ved at afsætte god tid til det hele. Afsæt altid lidt ekstra tid, hvis du bager med børn. Inden du inddrager børnene, kan du med fordel finde den rette opskrift og stille alle ingredienserne frem. Det vil gøre det hele mere overskueligt og hyggeligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gå ikke på kompromis med råvarerne. Vælg altid de gode råvarer. Pris og kvalitet går som regel hånd i hånd, og kvaliteten vil i sidste ende blive afspejlet i smagen.

Du går aldrig galt i byen med klassikerne. Brunkager. Vaniljekranse. Klejner. De tre klassikere hitter år efter år og vil ifølge Anette utvivlsomt gøre det igen i år. Følg hendes tips, så de også bliver et hit hjemme hos dig.

Brunkager

De bedste opskrifter på brunkager er de gamle, klassiske opskrifter. Hold dig derfor til traditionen og husk at brug smør i stedet for margarine, da det giver den bedste smag. Skær dine brunkager så tynde som muligt, så de smelter på tungen, når du tager en bid.

Vaniljekranse

Vaniljekranse skal smage af vanilje. Derfor er det vigtigt, at du bruger vaniljestænger og ikke vaniljesukker, da vaniljestænger giver kagerne den helt gode og dybe smag af vanilje. Byt noget af melet ud med mandelmel og bag dine vaniljekranse på 210 grader, så der kommer lidt bid i dem.

Klejner

Det bedste tip til at undgå tørre og kedelige klejner er at sørge for, at fedtstoffet forbliver præcis 180 grader varm under hele tilberedningen - ellers går det ud over kvaliteten. Om man vælger at bruge palmin, svinefedt eller en smagsneutral olie er et spørgsmål om smag og traditioner, men alle kan anvendes.