Lyt til artiklen:

Pas på, når du fodrer havens fugle

00:00
Hastighed: ???x
03:03

Abonnementsartikel

Der er mange mennesker, der gerne vil hjælpe havens fugle. når temperaturen falder. og maden bliver knap. Der er dog nogle hensyn. der skal tages for at sikre. at fuglene ikke tager skade.

Det klassiske foderbræt kan gøre havens fugle syge. Problemet er. at mange fugle lægger og træder rundt i afføring i de samme korn. Dette kan sprede sygdomme mellem fuglene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er også en god idé at undgå de klassiske mejsekugler, der kan købes i supermarkederne. De er lavet af en hård fedtblanding, som ofte er iblandet ligegyldige frø. Det svarer til junkfood for fugle, og så er de ovenikøbet pakket ind i et plastiknet, der er til fare for alle havens dyr, fortæller Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Han guider her til alternativer til det dårlige fuglefoder:

- I stedet for foderbrættet og mejsekugler fra supermarkedet bør man gå over til foderautomat, ophængte fedtkogler og æbler spredt på græsplænen.

Hvilke frø til hvilke fugle?

En foderautomat til frø kan købes på trælasten, planteskolen eller endda i supermarkedet. Hvad frø og kerner angår, er der en sammenhæng mellem, hvilke frø der fyldes i foderautomaten, og hvilke fugle, der kommer og spiser. Frøene bestemmer, om det for eksempel er spurve eller mejser, der benytter foderautomaten.

- Hampefrø er mest for fugle, der spiser små frø på stedet. Det gælder spurve, finker og stillidser, hvorimod solsikkekerner er for fugle, der foretrækker enten at spise store frø på stedet eller til mejser og musvitter, der pendler mellem et skjulested og foderautomaten, fortæller Michael Carlsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er relevant at overveje hvor foderautomaten placeres, i og med at nogle fugle foretrækker at pendle mellem et skjul og foderautomaten, og andre hellere spiser på stedet.

Spurve er meget opmærksomme på spurvehøgen og foretrækker derfor en foderautomat, der ikke er placeret langt fra buskadset. Mejserne flyver derimod gerne til en foderautomat, der er placeret i det åbne, fordi de alligevel pendler mellem et skjul og foderautomaten.

Lav dine egne fedtkogler

En sund vinterkost til fuglene kan kombineres med en omgang vinterhygge for hele familien. Det eneste, det kræver, er nogle få ingredienser samt kogler i stedet for plastiknet.

Opskrift - det skal du bruge:

Kogler (fyrrekogler er mest egnede)

Natursnor

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologisk fedt

Økologisk havregryn

Sådan gør du:

Anskaf 4-6 kogler enten ved køb eller familie-ekspedition til den nærmeste skov. Lad koglerne stå indenfor i nogle dage, så de åbner sig.

Bind en løkke i enden på de åbnede kogler, så de kan hænges op i haven.

Bland fedt og havregryn (mere af det første og mindre af det sidste). Vurder selv efter blandingens konsistens, hvorvidt der skal tilsættes mere fedt eller havregryn. Den ønskede konsistens er klæbrig og fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tag en kogle og stop fedtblandingen ind mellem kogleskællene.

Koglerne er nu klar til at blive hængt op i haven.