Lyt til artiklen:

Undgå julens farer for hunden

00:00
Hastighed: ???x
02:32

Abonnementsartikel

December, med både jule- og nytårsfejring, er den måned, der står for flest skadeanmeldelser fra hundeejere hos Agria Dyreforsikring. Der er som regel tale om at hunden har spist mindre genstande, der sætter sig fast i tarmen, men det kan også være en del af en større genstand, som hunden har tygget i små stykker.

- Alt der er småt nok til at putte i munden, kan havne i hundens mave eller tarme og sætte sig fast dér, fortæller Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Når en genstand sidder fast i mave-tarm-kanalen, må hunden opereres for at få genstanden ud. Nogle gange bliver vi også nødt til at fjerne beskadigede tarme.

Udover at det er rigtig kedeligt at tilbringe juledagene på en dyrlægeklinik i stedet for sammen med familien, kan det være svært at finde en ledig klinik, der har åbent og tid til at tilse hunden. Omkostningerne ved at operere en hund og fjerne en genstand ligger ofte mellem 10.000 og 30.000 kroner, alt efter hvor omfattende operationen er og hundens almentilstand.

Hvor blev den glade hund af?

Hvordan opdager man så, at hunden har spist noget, den ikke skulle? En hale, der holder op med at logre, og hvis hunden virker nedstemt, kan være et tegn på, at der er noget galt. Typiske symptomer på, at noget sidder fast i tyndtarmen, kan være opkastning, nedsat appetit eller mavesmerter. Til sidst bliver hundens almentilstand også påvirket.

Kontakt din dyrlæge ved opkastning og påvirket almentilstand. Har hunden mildere symptomer eller har du bare mistanke om, at den har spist noget, den ikke burde, kan en dyrlæge hjælpe med en indledende vurdering af situationen via appen Agria Vet Guide.

Tjenesten er tilgængelig for alle og har åbent alle årets dage fra kl. 07.00 til 24.00. Tjenesten er gratis at bruge og uden begrænsning for opkald for kunder hos Agria Dyreforsikring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En god juleaften med din hund

- Forbered dig på dagens festligheder ved at tilbyde hunden masser af leg og motion, inden julefejringen starter, siger Lotte Evers.

- Sørg også for, at den har spist ordentligt i fred og ro for at mindske sultfølelsen, og giv den dens egne sikre legeting og tyggeben. På den måde mindsker du risikoen for, at hunden tygger i og spiser noget den ikke skal.

Sidst men ikke mindst, så hold julepynt uden for hundens rækkevidde og vær hurtig med at fjerne gavepapir, gavebånd og alle andre småting, der kan ende på gulvet som en fristelse for hunden, når gaverne skal deles ud. På den måde sikrer du, at også hunden får en glædelig jul.