Lyt til artiklen:

Så meget kan du spare med den grønne bolig

00:00
Hastighed: ???x
04:47

Abonnementsartikel

Hvis du vil gøre din bolig mere grøn og spare på energien, er der en række oplagte steder, du kan se på. Ikke mindst med de stigende energipriser er der besparelser at hente. Energistyrelsen har samlet en række eksempler - nogle kan du selv gennemføre, andre skal du have professionelle til.

Eksemplerne er udregnet med udgangspunkt i et hus på 150 kvadratmeter med naturgas. Du kan regne på din egen bolig på SparEnergi.dk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her kan du selv forbedre boligen

Isolér loftet: Tjek, om isoleringen på loftet slutter tæt omkring loftsbjælkerne, og mål isoleringens tykkelse. Hvis isoleringen ikke slutter tæt, eller der er mindre end 175 mm, bør du overveje at få efterisoleret.

Gå f.eks. fra 100 til 300 mm isolering på 140 m2 loft, og spar ca. 3.100 kr. om året.

Isolér dine rør: Hvis dine varmerør i uopvarmede rum som loft, bryggers, skunk og kælder har mindre end 30 mm isolering, bør du efterisolere dem. Så taber du ikke varme gennem systemet.

Isoler f.eks. 5 meter varmerør fra 0 til 40 mm, og spar ca. 500 kr. om året.

Se hvordan

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tjek for tætheder: Du kan selv tjekke, om dit hus er tæt og ofte selv tætne, hvis der er behov.

Kig langs fuger: Tjek udefra, om der er sprækker og utætheder i fugerne mellem mur og vinduer eller yderdøre. Du kan se sprækkerne med det blotte øje.

Test med papir: Åbn vinduet, stik et stykke papir halvt ud og luk igen. Hvis der ikke er stor modstand, når du trækker papiret til dig, er vinduet utæt. Utætheden kan være i alle fire sider.

Fugt huden, eller test med et stearinlys: Fugt huden på oversiden af hånden - så bliver den mere følsom over for træk - og mærk efter, om det trækker langs vinduer og døres rammer. Det er bedst at gøre en dag, hvor det blæser. Du kan også teste med flammen fra et stearinlys eller en lighter.

Se hvordan

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her får du brug for hjælp

Skift varmetype: Start med at undersøge om du kan få fjernvarme. Hvis huset ligger uden for et fjernvarmeområde kan man f.eks. gå fra naturgas til varmepumpe i 140 m2 hus, og spare 8.000 kr. om året på varmeregningen.

Se hvordan

Isolér vægge: Tjek isoleringen i dine ydervægge, og få overblik over, om du trænger til at få efterisoleret. Der er tre typer af ydervægge:

Let ydervæg: Lette ydervægge er typisk vægge med et træskelet, der er beklædt med brædder eller plader eller med en skalmur foran et isoleret hulrum.

Isolering i ydervægge er normalt skjult, men kig i boligens energimærkningsrapporten eller på de originale tegninger af huset, og se, om der står noget om isolering af ydervægge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis der er mindre end 150 mm isolering i dine lette ydervægge, bør du efterisolere.

Tung ydervæg: Isolering i ydervægge er normalt skjult, men måske kan du finde informationer i energimærkningsrapporten eller de originale tegninger af huset.

Hvis der er mindre end 100 mm isolering i dine tunge ydervægge, kan det være en god idé at efterisolere.

Hulmur: Tjek, om din hulmur er isoleret. Hvis din hulmur er blevet efterisoleret, kan du ofte se en ny fuge de steder, hvor der er taget mursten ud af facaden.

Du kan også bore et 12-13 cm dybt hul i en fuge og føre en pind ind i hullet. Hvis du kan få pinden mindst 15 cm ind, er hulmuren ikke isoleret. Hvis pinden stopper før, er hulmuren enten isoleret, eller muren er massiv og altså ikke en hulmur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gå f.eks. fra 0 til 75-85 mm isolering i 80 m2 hulmur, og spar ca. 7.100 kr. om året.

Se hvordan

Bedre vinduer: Tjek, om du har energiruder eller termoruder. Termoruder har en aluminiumsliste mellem de to lag ruder, og den liste leder kulden. Energivinduerne har derimod en sort kompositkant mellem ruderne. Nyere ruder har desuden information om rudetypen trykt på kantlisten indvendigt mellem glassene.

Ved ældre energiruder kan du holde en tændt lighter eller stearinlys op foran ruden. Kig skråt ind på ruden, og hold flammen sådan, så du kan se 4 spejlbilleder af den (1 spejlbillede i hver af rudens 4 glasoverflader). Hvis 1 af de 4 spejlbilleder viser flammen som rødlig eller blågrøn i stedet for gul-orange, er det en energirude.

Gå f.eks. fra 20 m2 vinduer med termorude til A-mærkede vinduer, og spar ca. 2.500 kr. om året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se hvordan

Kilde: Energistyrelsen - SparEnergi.dk