Lyt til artiklen:

Kom godt fra start som grøn boligejer

00:00
Hastighed: ???x
03:24

Abonnementsartikel

Det sker oftere nu end tidligere, at en ny boligkøber sætter sin underskrift på en slutseddel. Faktisk er antallet af nybagte boligejere steget med næsten 26 procent fra 2015 til 2020 ifølge Danmarks Statistik. Som nybagt boligejer er det ofte også første gang, man skal forholde sig til energiforbedringer.

Derfor har Energistyrelsen iværksat en kampagnen "De helt grønne husejere" , der skal hjælpe med at tænke energibesparelser og klima ind fra starten af tilværelsen som boligejer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så meget kan du spare med den grønne bolig

Se også:

Så meget kan du spare med den grønne bolig

- Der er mange gode grunde til at se på boligens energiforbrug som nybagt boligejer. Med de stigende energipriser er økonomi en god grund. En anden er klimaet. Men når man i mere end én forstand er grøn boligejer, så kan det være uoverskueligt, hvor og hvordan man kommer i gang med at energiforbedre den nye bolig. Vi vil gerne vise, hvordan man forener at tænke på økonomi, klima og boligens komfort, siger kontorchef hos Energistyrelsen, Anders Gerhard Jørgensen.

En voksende gruppe

Alene fra 2019 til 2020 steg antallet af førstegangskøbere med godt 17 procent, viser en særkørsel fra Danmarks Statistik. Og det tal kommer ikke bag på Ole Hækkerup, direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening.

- De seneste år har vi set en stor stigning i antallet af førstegangskøbere. Det skyldes dels, at der er nogle store årgange, der nu er kommet i en alder og til et sted i deres liv, hvor det er relevant for dem at købe en bolig. Men det skyldes også, at vi har set et boom på boligmarkedet under coronakrisen, siger Ole Hækkerup, der især peger på boligejernes første år som vigtige, når det handler om energirenovering.

- Som køber er man ofte særligt motiveret til at tænke energiforbedringer, når man overtager boligen. Der er mulighed for at gøre en forskel for klimaet og samtidig spare penge, siger Ole Hækkerup.

Stort potentiale

Stigningen i antallet af førstegangskøbere skaber ifølge Anders Gerhard Jørgensen et helt særligt potentiale for at sætte gang i energiforbedringerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man køber sin første bolig, har man naturligvis både drømme og planer for boligen. Det er ofte her, man igangsætter de store renoveringsprojekter. Der er mange fordele i at tænke energieffektive løsninger ind fra start. Det handler ikke bare om klima og økonomi. Boligen får også en langt større komfort og et bedre indeklima, siger Anders Gerhard Jørgensen.

Kampagnen "De helt grønne husejere" samler en masse gode råd og inspiration til de grønne husejere. Man kan blandt andet blive guidet gennem en test af forskellige løsninger til energiforbedring af boligen, ligesom man kan følge to nybagte husejere på en interaktiv tur rundt i huset og samtidig få klimavenlige ekspertråd.

Som titlen på kampagnen antyder, så vil Energstyrelsen også sætte fokus på klimabevidstheden hos de yngre førstegangskøbere.

- De fleste kender nok mange af de gode råd som at minimere flyveture og spise mindre oksekød. Men færre tænker over at udskiftning til effektive varmekilder og efterisolering af boligen også har stor positiv effekt på klimaet - år efter år. Med kampagnen vil vi gerne inspirere de nye boligejerne til at tænke i de baner, så de ikke bruger så meget unødvendig energi i deres bolig, siger Anders Gerhard Jørgensen.