Lyt til artiklen:

Sådan holder du liv i krukkeplanterne om vinteren

00:00
Hastighed: ???x
02:40

Abonnementsartikel

Efter flere milde vintre var februars frost uventet hård ved planterne i de danske haver. Det har ført til mange nyindkøb som erstatning for de mange planter, der gik til grunde. Og hvis man vil være sikker på, at det triste scenarie ikke gentager sig, er det nu, planterne skal beskyttes mod vinterfrosten. Det fortæller Kamilla Kramme Høy, der er plantefaglig rådgiver hos Plantorama.

- I februar var der mange frosttimer hver eneste dag i to til tre uger. Dermed trængte frosten dybere og dybere ind i krukkerne, så væsken i jorden blev bundfrossen og i nogle tilfælde fik krukker til at frostsprænge. Efterårets rim kan de fleste planter tåle, men med december, januar og februar øges risikoen for den hårdere frost, hvor lufttemperaturen i dagevis kan holde sig under nul grader, siger Kamilla Kramme Høy, der giver sine råd til vintersikring af planter og krukker .

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frostfølsomme planter

Middelhavsplanter bør opbevares ved mindst 5 grader i vinterhalvåret. Det gælder blandt andet oliven, citrus, agaver og krydderurter som rosmarin og timian. De er ikke vant til det danske klima, hvor de skal afkaste blade, gå i hvile og springe ud på ny. Opbevar dem derfor i skur, garage, drivhus eller vinterstue, hvor der kommer godt med lys ind.

Fjern underskåle

Ophobning af vand i bunden af krukke kan om vinteren resultere i frostskader på krukke og rodnet. Hvor underskåle om sommeren bliver brugt til at holde på vandet, skal de nu fjernes, så planten kan komme af med det.

Væk fra direkte sollys

Om vinteren skal krukkeplanter fjernes fra direkte sollys for at mindske risikoen for frostsvidning. Frostsvidning kan opstå, fordi en plante går i dvale, når temperaturen falder, og lyset bliver mindre. Hvis solen så skinner skarpt på planten, kan den fejlagtigt tro, at det er forår, og så igangsætter den sine processer og begynde at trække vand til sig. Er der mangel på vand eller frossen jord i krukken, opstår svidningerne.

Dræningsmateriale i krukken

Hvis en krukke er fyldt med jord uden et dræningsmateriale, ophober vandet sig i krukkens bund, når det er koldt. Så kan muldet rådne, og krukke og rodnet kan få frostskader. Kom et dræningsmateriale i bunden af krukken såsom leca eller vækstler , der sikrer, at planten kan komme af med vandet.

Beskyt krukken

I krukker er planter ikke beskyttet af havejordens varme. Skab en lignende dyneeffekt ved at vikle bobleplast og herover sækkelærred om en eller flere krukker, og træk dem ind til husmuren. Jo flere luftige lag, des bedre isolering. Materialet må gå en smule op over krukken uden at skærme for lyset.