Lyt til artiklen:

Opfandt ny foderautomat til opereret hest

00:00
Hastighed: ???x
03:29

Abonnementsartikel

Der er et gammelt ordsprog, der siger, at "nød lærer nøgen kvinde at spinde", og netop den linje passer fantastisk på den foderautomat til heste, som Sanne Ree og Michael Lindholt fra Roskilde har opfundet i samarbejde med producenten OK Plast.

Baggrunden for den nye foderautomat er, at parrets hest for nogle år siden blev syg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Min hest Valhallas Valiant blev opereret for tarmslyng og fik fjernet en halv meter af sin tyndtarm. Det betyder, at han ikke må få særligt meget at spise ad gangen, fordi det kan sætte en prop i tarmen, siger Sanne Ree.

Sammen med sin mand Michael lagde hun hovedet i blød, og det tog ikke lang tid at komme op med en idé.

- Vi havde et 110 millimeter kloakrør, som blev lukket med en prop i begge ender. I den ene ende borede Michael et hul, så foderet kunne komme igennem i små mængder, fortæller hun.

rich-media-2
Sanne Ree og Valhallas Valiant. Privatfoto.

Forvokset "saltbøsse"

Røret blev hægt op på en staldvæg ved hjælp af en skrue i midten, så det kunne dreje rundt, og det viste sig hurtigt, at hesten sagtens kunne finde ud af at bruge det.

- Der findes et lucerneprodukt, Timo 3, som hesten gerne må få mere af, og så kunne han stå og vende røret, så der kom små mængder lucerne ud. Dermed fik han gang i spytproduktionen, hvilket i øvrigt også er godt mod mavesår, siger Sanne Ree.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sanne Ree og Michael Lindholt konstaterede hurtigt, at der var mange positive ting ved at fodre på den måde, og så tænkte de, at der nok kunne være andre heste, der også kunne få gavn af det.

Parret fik derfor via Opfinderrådgivningen Opfind.Nu kontakt til firmaet OK Plast i Horsens.

- Det, jeg så godt kan lide ved Sanne og Michaels idé, er, at den er så simpel. Mange gange skal det være med el og alle mulige features, og så bliver det så dyrt. Så da jeg blev spurgt, om jeg ville kigge på produktet, sagde jeg selvfølgelig ja, fortæller John Falck Bergene-Hansen fra OK Plast, som udvikler og fremstiller artikler af plast til husdyr.

- Men du er nødt til at have en stor krybbe nedenunder, for det lucernehø, hesten får ud, det flagrer jo noget, så hvis krybben er for smal, så lander det jo uden for på jorden. Så det endelige produkt er blevet en foderautomat, der kan rumme 16 liter og en tilhørende krybbe til at sætte under automaten, siger han.

rich-media-4
John Falck Bergene-Hansen fra OK Plast med Hestefoderautomaten "Ree". Foto: Bo Andersen.

Fælles udvikling

Design og udvikling af det endelig produkt, der har fået navnet Hestefoderautomaten "Ree", skete i fællesskab mellem Sanne Ree, Michael Lindholdt, Opfinderrådgivningen og OK Plast. Automaten er endt med at være trekantet med bløde, runde former.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi arbejdede i over et år med forskellige udfordringer og modeller. Vi var formentlig igennem seks, syv modeller, før vi fandt den rigtige, og fra idé til prototype er der vel gået omkring tre år, siger Michael Lindholdt.

Heste-misundelse

Nu har prototypen på foderautomaten så hængt i stalden hos Valhallas Valiant, og der er ingen tvivl om det positive resultat.

- Vi fik en prototype fra OK Plast, og vi fandt ud af, at han overhovedet ikke står og stresser og kalder på de andre heste. Den beskæftiger ham også. Den fungerer bare som den skal. Men nu har vi så lidt dårlig samvittighed, fordi hesten ved siden af står og kigger misundelig på den, siger Sanne Ree.

Valhallas Valiant kan bruge flere timer på at tømme automaten, så han er beskæftiget i boksen og har lang tyggetid, hvilket var udgangspunktet for hele projektet.

Den patenterede foderautomat er lige nu under produktion hos OK Plast, der har fået fremstillet specialværktøj og forme til produktet, og den er netop kommet på markedet.