Lyt til artiklen:

Odsherred er rødkålens konge

00:00
Hastighed: ???x
02:00

Abonnementsartikel

Kartofler, rødkål, ribs til ribsgele og sukkerroer til sukker i den søde juletid. Det er nogle af de afgrøder, som finder vej fra landets marker til danskernes julemiddage. Og der er god sandsynlighed for at især to af ingredienserne kommer fra samme kommune.

I Odsherred Kommune dyrker de nemlig både flest rødkål og ribs. En tredjedel af landets rødkål bliver dyrket i Odsherred Kommune, der også dyrker tæt på en femtedel af landets ribs, der kan blive til ribsgele og rysteribs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kender Odsherred Kommune som lidt af et spisekammer med mange forskellige afgrøder. Om sommeren er de landets største solbærkommune, og nu kan vi se, at de også er leveringsdygtige i julens frugt og grønt, siger Peter Byrial Dalsgaard teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Faktisk sidder Odsherred Kommune også på det landets næststørste areal med spisekartofler. Så bor man i kommunen, er der et godt grundlag for en lokalt produceret julemiddag.

Jyske kartofler

Kartoflernes konge skal vi dog vestpå for at finde. Billund Kommune ligger nemlig i front, når det kommer til arealet med spisekartofler. Her er de skarpt forfulgt af netop Odsherred og Samsø kommuner.

Skal kartoflerne brunes og ribsene koges, kræver det rigeligt med sukker, og her skal vi ikke overraskende til Lolland og Guldborgsund kommuner for at finde de største sukkerroearealer. Her bliver to tredjedele af landets sukkerroer nemlig dyrket.

- Der er blevet dyrket sukkerroer på Lolland-Falster siden 1800-tallet, og de ni største sukkerroekommuner ligger alle i den vest- og sydsjællandske landsdel, så jyderne kan jo sende en venlig tanke østpå, når de sætter tænderne i brunede kartofler, siger Peter Byrial Dalsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den østdanske dominans gælder ikke kun for sukkerroerne. Jyderne må nøjes med Billund som deres eneste kommune i top tre over arealer med julens afgrøder.