Lyt til artiklen:

Julepynt og katte kan være en farlig cocktail

00:00
Hastighed: ???x
02:04

Hver jul oplever Agria Dyreforsikring mange skader hos katte på grund af julepynt. Skader som er nemme at undgå.

Lige nu pynter de fleste af os op i vores hjem og dekorerer juletræet for at nyde julestemningen til fulde i den ellers så mørke måned. Det er hyggeligt, men får katten poterne i julepynten, kan det resultere i alvorlige skader og forgiftning.

Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Og det er juletræspynt som julekugler og kræmmerhuse, der udgør en risiko for kattens ve og vel, fortæller Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring:

- Katten kan få lyst til at lege med den glimtende julekugle eller spise indholdet af et kræmmerhus.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Dårlig mave

Julekugler går let i stykker og kan skære katten, mens kræmmerhusets lækkerier ofte kan give katten dårlig mave. Hvis der er tale om chokolade, kan det tilmed slå den ihjel, da chokolade er giftigt for katte.

- Derudover er det vigtigt at sætte selve juletræet solidt op og ikke at bruge levende lys, i det tilfælde at katten finder på at springe op i det, forklarer Tine Antvorskov.

Giftige juleblomster

En anden dekoration, som vi er mange der bruger, er juleblomster som juleroser, julestjerner og amaryllis. De er smukke, men også giftige for katten, skulle den få lyst til at smage på dem.

- Så har du juleblomster i dit hjem, er det vigtigt at katten ikke kan få fat i dem, da den risikerer at blive forgiftet, siger Tine Antvorskov.

Når først juleaften er oprundet og gaverne skal deles ud, er det vigtigt, at katten ikke tager del i udpakningen. Små dele fra legetøj eller pynt på gaverne kan nemlig være sjove at lege med, men spiser katten dem, kan de skabe store problemer i dens mave.

Gavebåndenes skarpe kanter skærer i kattens tarme, når de passerer igennem, og forvolder som regel så store skader, at katten skal tilses af en dyrlæge.

- Legetøj er også en til bagevendende synder, fortæller Tine Antvorskov.

- Små ting som ikke lige sådan kommer ud af katten, hvis den skulle spise dem. Og det kan altså betyde en tur til operationsstuen, for at få det opereret ud igen.