Lyt til artiklen:

Prisen på varme stiger voldsomt - men hvad med træpillerne?

00:00
Hastighed: ???x
03:09

Abonnementsartikel

I disse dage er der mange boligejere, der får ekstra sved på panden. Det er ikke blot blevet vinter og koldt udenfor, så der skal skrues ekstra op for varmen, men også priserne for opvarmning har fået et ordentligt vrid på håndtaget.

Det gælder i hvert fald hvis man varmer boligen op med gas, el eller fjernvarme. Prisstigninger rammer tusindvis af danske husstande. Blandt andet viser en undersøgelse, som Dansk Fjernvarme har lavet, at i alt 100.000 husstande med fjernvarme kommer til at opleve markante prisstigninger.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Over de seneste mange år er træpillefyret blevet fast inventar i mange danske hjem, primært på landet, og for langt de fleste har det været en rigtig god forretning.

Så hvad sker der nu med prisen på træpiller. Vil den stige i samme hårrejsende takt som andre energikilder, eller holder den populære pille skansen?

Hvad siger markedet?

Fritidsmarkedet har taget pulsen på en række producenter og leverandører af træpiller og spurgt, hvad deres forventning til prisen på træpiller er.

Og vi kan allerede afsløre, at det ser ud til, at ejerne af pillefyr slipper med skrækken.

- Der er selvfølgelig stigninger i prisen. Det har der været de sidste tre måneders tid. Men det er intet i forhold til de stigninger, vi ser på el, gas og fjernvarme, siger Erik Bjerregaard fra firmaet Bjerregaard Vils, der beskæftiger sig med salg af træpiller til både private og erhverv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Prisstigningen sker, fordi det er blevet dyrere at få transporteret træpiller, og så er der underligt nok sket en fordobling af prisen på træpaller. Hertil kommer, at den energi, der bliver brugt i forbindelse med fremstillingen af træpiller også er blevet dyrere.

- Men det er altså intet i sammenligning med gas- og elpriserne, forsikrer han.

rich-media-3
Mens el, gas og fjernvarme stiger i de kommende måneder, så ser de miljøvenlige træpiller ud til at holde prisen. Foto: Colorbox.

Stor efterspørgsel

Samme toner lyder fra HH Care, Godvarme.dk.

- Vi oplever, at efterspørgslen på træpiller er høj samtidig med, at der er et lavere udbud end tidligere. Priserne er stigende, og det hænger selvfølgelig sammen med, at transportudgiften også stiger. Lige nu har vi eksempelvis svært ved at få fat på 6 mm træpiller. Det er svært at sige, hvordan det ser ud på den anden side af nytår, siger Liva Andersen, salgs- og foderkonsulent, HH Care, Godvarme.dk

- Når vi rådgiver folk p.t., fortæller vi dog, at vi ikke forventer prisfald i løbet af vinteren. Men prisstigningerne er jo et omtalt emne på mange områder, så det er ikke nogen overraskelse for vores kunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forventer stagnering

Også Steen Therkelsen, ejer af Jysk Biobrændsel, har positive meldinger, når det handler om prisen på træpiller.

- Jeg har en forventning om, at priserne stagnerer, når vi kommer hen omkring januar/februar måned alt efter, hvordan vinteren bliver. Det er dog sket lidt senere, end hvad vi havde regnet med. Jeg tror, at vi prismæssigt når op på samme niveau, som vi lå på tilbage i 2012. Vores kunder siger ikke det store til det, for der er jo prisstigninger på alt lige for tiden, så det er forventeligt, siger han.

Med andre ord ser det ud til, at træpillefolket roligt kan læne sig tilbage og holde varmen, mens sveden perler på panderne i andre stuer rundt om i landet.