Lyt til artiklen:

Grøn vækst i Danmarks skove

00:00
Hastighed: ???x
03:18

Abonnementsartikel

Det kan lyde som et paradoks, at der lige nu i stor stil tages skov ud af produktion fra specielt de statslige skove, samtidig med at man har brug for råstoffet, træet, til den grønne omstilling. Og det kan mærkes i træindustrien, at man hiver skove ud af produktion med en meget kort omstillingshorisont, forklarer direktør i Dansk Skovforening, Jan Søndergaard.

Dybest set handler det ifølge Jan Søndergaard overordnet om én ting for skovejerene, hvis man her skal være med til at hive såvel de klimamæssige som de økonomiske gevinster hjem: Vi skal have mere træ - og vi skal have mere træproduktion i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På de 80 procent af skovarealet, der ikke ejes af staten, der skal vi have optimal træproduktion, men vi skal også have plantet mange nye arealer til, og det vil vi se i de kommende halve til hele år, at de forskellige politiske partier, og også regeringen, vil komme med mere konkrete planer for det, siger Jan Søndergaard og henviser til, at det regeringsbærende parti Radikale Venstre har meldt ud, at der skal etableres 250.000 hektar ny skov samtidig med at der skal produceres mere træ i de eksisterende skove.

Lys fremtid

Prisudviklingen og efterspørgslen efter træ er dog nok den faktor, der kommer til at betyde mest i forhold til, hvor meget skovarealet kommer til at vokse, lyder vurderingen fra Jan Søndergaard. Han er meget fortrøstningsfuld i forhold til, at de 75.000 hektar skov, der politisk er et ønske om at udtage af produktion, vil blive opvejet af et større udbud fra resten af træmarkedet.

- Der vil komme både en større efterspørgsel i markedet, og der vil også komme stigende priser på træ-produkter, lyder det fra Jan Søndergaard, som konstaterer, at priserne er stigende, og at der lige nu investeres massivt i træsektoren.

rich-media-2
Klimacertificeret træer med til at drive drive udviklingen i dansk skovbrug. Foto: Jakob Tilma

Hos Dansk Skovforening ser man meget lyst på fremtiden, og det mener Jan Søndergaard også der er grund til at gøre i de grene af erhvervslivet, der er afhængige af dansk skovbrug. For der bliver brug for at udvikle og effektivisere skovbruget, hvis det fulde bæredygtige potentiale skal vokse frem.

- Der vil være højere aktivitet i hele den kæde; lige fra man skal plante skoven, til man skal passe skoven, til man skal levere træprodukterne, forudsiger Jan Søndergaard, som dog løfter pegefingeren overfor politikerne. For imens en politisk køreplan kan vokse frem på en formiddag, så tager det altså noget længere tid før råvarerne, træerne, kan indgå i det grønne kredsløb uden for skovene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi mener der er et misforhold imellem, hvor hurtigt man udfaser produktionen i forhold til hvor hurtigt man får nogle andre arealer i produktion - det burde man kigge på én gang til, så vi sikrer, at der er nogle træindustrier, der har nogle råvarer - også i denne her overgangsperiode, fortæller Jan Søndergaard med henvisning til, at der aktuelt blot er afsat seks år til at gennemføre omstillingen af statens skove, men at der let går 20 år før der kommer træprodukter ud fra nytilplantede arealer.

Pres på markedet

Men selvom træet i Danmark i en periode kan blive en knap ressource, så vil det ikke sætte en kæp i hjulet i forhold til også at benytte mere træ til alt fra byggeri til energiforsyning på den korte bane.

- Vi kan heldigvis i en periode købe ekstra træ fra vores nabolande, som har meget mere træ end vi har i Danmark, så det vil kunne kompensere for efterspørgslen efter træ i en periode, men de andre lande vil også selv udbrede brugen af træprodukter, så der vil komme et pres på markedet, vurderer Jan Søndergaard.