Lyt til artiklen:

Pas på tage med tagpap om vinteren

00:00
Hastighed: ???x
02:33

Abonnementsartikel

Smukt og stemningsfyldt ser det ud med nyfalden sne rundt om på de flade tage. Men for mange husejere kan vinterens lave temperaturer føre til overvejelser om, hvorvidt den mest kritiske bygningsdel i forhold til vejret - nemlig taget - er i stand til at stå sæsonens prøvelser igennem.

Har du tagpap på dit hus, kan du derfor overveje at få det undersøgt. På den måde slipper du nemlig for at skulle bekymre dig om, hvorvidt det er i form til den kolde årstid. Og ofte er det blot små vedligeholdelsesarbejder, der skal til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tagets brønde og afløb kan være stoppet til af de mange blade og kviste, som efteråret hvert år fører med sig. Det giver risiko for opstuvning af vand og dermed også fare for vandskader inde i huset. Vandet kan også fryse til is, som kan forårsage skader på tagpappen, siger Peter Kranz, som er administrerende direktør for Eurotag, der i mere end 30 år har leveret tagpap til flade tage rundt om i Danmark.

Pas på med at gå på taget selv

Tagpapleverandørens membraner moteres af specialiserede tagdækkere. Og ifølge Peter Kranz er det ikke uden grund, at du som husejer bør få en professionel til at foretage gennemgangen af dit tag.

Han advarer derfor mod fristelsen til selv at drage på inspektionsrunde på taget. Først og fremmest på grund af sikkerheden.

- Man skal i hvert fald vide, hvad man gør, og have et godt kendskab til sikkerhedsprocedurer og -regler. Der er ikke uden grund, at Arbejdstilsynet har sat fokus på privates arbejde i forbindelse med hustage. Tagarbejde er helt generelt for professionelle - ikke mindst på denne tid af året, siger Peter Kranz.

Der kan også forekomme egentlige slidskader på tagpapbelægningen. Dem kræver det oftest en professionel vurdering at afsløre. Især i forbindelse med detaljer som ovenlys eller taghætter er der ifølge Peter Kranz grund til at være opmærksom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dækker din forsikring?

- Vi ser desværre ofte eksempler på boligejere med tagpaptag, der får udgifter, som kunne være undgået eller i hvert fald være blevet mindsket ved hjælp af en professionel gennemgang og vedligeholdelse. I værste fald kan du komme ud for, at forsikringen ikke dækker, hvis årsagen til skader er manglende vedligeholdelse, siger Peter Kranz.

Ikke mindst hvis der er tale om et fritidshus, som er overladt til sig selv i lange perioder, er der ifølge Peter Kranz god grund til at være opmærksom på tagets tilstand.

Det skyldes det ustabile danske vintervejr, hvor et kraftigt snefald, der efterlader store mængder sne på taget, hurtigt kan blive afløst af tøvejr. Så er der risiko for alvorlige vandskader, hvis tagbelægningen ikke er i topform.