Lyt til artiklen:

Det skal du gøre, hvis du finder en hjemløs kat

00:00
Hastighed: ???x
03:39

Abonnementsartikel

Katte er frie dyr, og de fleste katteejere giver deres kat lov til selv at bestemme, om den vil være ude eller ej, og hvor den går hen. Nogle gange kommer kattene for langt væk hjemmefra, fordi de går på opdagelse, eller fordi de bliver jaget væk af andre katte i nabolaget.

Der er dog også katte, som er hjemløse, enten fordi de er født vilde, eller fordi de er blevet efterladt af deres ejer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu, hvor den kolde vinter har meldt sin ankomst, er der desværre en større sandsynlighed for, at en frysende og svækket kat fanger dit blik eller flytter ind i haveskuret eller garagen. Men hvad skal du stille op med den?

Er katten hjemløs?

Det vigtigste er at gøre noget og ikke ignorere de hjemløse katte, du møder i dit nærmiljø. Det første, du skal gøre, hvis du finder en kat, du mener har brug for hjælp, er at finde ud af, om den er hjemløs eller ej, fortæller Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring:

- Der er tre måder, hvor man kan se, om en kat har en ejer: Et halsbånd med kontaktinformationer, et øremærke bestående af en tal og bogstavkombination eller via en chip. De to første kan du selv se, mens det kræver en særlig scanner at finde og aflæse chippen, som en dyrlæge for eksempel er i besiddelse af.

Hvis katten er øre og/eller chipmærket og registreret i Dansk Katteregister, er det muligt at finde frem til kontaktinformation på ejeren. Du kan selv søge på øretatoveringer på Dansk Katteregisters hjemmeside. Det er dog ikke alle katteejere, der får registreret deres katte. Derfor er der også en række andre metoder, du kan prøve, for at finde frem til en evt. ejer.

Det kan du gøre:

Sæt sedler op med billede og beskrivelse af katten i nærområdet, samt dine kontaktinformationer, så en ejer kan få fat i dig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterlys ejeren på Facebook, både i dedikerede grupper eller i dit lokalområdes gruppe, hvis der findes sådan én.

Efterlys ejeren på Dyreværnets hjemmeside.

Der findes mange katteorganisationer i landet, der hjælper ejerløse katte. Kontakt dem, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre.

Led efter katten på de samme Facebook- og hjemmesider for at se, om den er meldt savnet.

Er det en kat, der vender tilbage til dit hjem?

Hvis der er tale om en kat, som bliver ved med komme til din bolig, og som hverken bærer halsbånd eller er øremærket, så kan du forsøge at finde ejeren ved at sætte et kattehalsbånd på katten med dine kontaktoplysninger og en anmodning om, at ejeren ringer til dig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vender katten så hjem til sin ejer, vil vedkommende opdage det nye halsbånd og ringe til dig for at høre, hvad der foregår. Bliver halsbåndet i stedet på katten i længere tid, uden at du hører noget, så har katten med al sandsynlighed ikke været hjemme, og du kan i stedet forsøge at bruge de tidligere nævnte råd til at finde en evt. ejer.

Hvis katten er hjemløs

Viser katten sig at være hjemløs, og vil du gerne beholde den, så få den mærket og registreret i dit navn.

Det skal gøres af en dyrlæge, og er enten noget, du selv kan arrangere, eller også kan du tage kontakt til en af de katteorganisationer, der hjælper hjemløse katte, som så kan vejlede dig. Vælger du at tage en hjemløs kat til dig, er det ofte en stor glæde både for dig og katten. Du bør få den tilset af en dyrlæge og arrangere, at den neutraliseres, så den ikke kan lave killinger. Det betyder også, at det er mindre sandsynligt, at den løber væk.

Og hvis du ikke ved, hvad du skal stille op, hvis du finder en hjemløs kat, så er der altid hjælp at hente, forklarer Tine Antvorskov:

- Finder du en kat, og er du i tvivl om, hvad du skal gøre, eller er katten tydeligt i nød, så ring til en af landets katteorganisationer, f.eks. Dyreværnet, Kattens Værn eller Inges Kattehjem. De kan hjælpe dig med råd og vejledning i din konkrete situation.