Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Familie-savværk med succes
Egentligt begyndte det hele, fordi Hans Bronze fra Klovborg i Midtjylland var lidt træt af de dyre priser og den ind imellem ikke så gode kvalitet på træ i byggemarkederne. Han så sig derfor omkring, og besluttede at gøre det selv i stedet.
- Det startede for cirka syv år siden med, at jeg købte et Wood-Mizer savværk og begyndte at skære lidt til mig selv. Det gjorde jeg vel nok i nogle år, men så begyndte min søn også at skære lidt, samtidigt med at han reklamerede på Facebook. Og så er det egentligt eskaleret derfra, fortæller Hanz Bronze. Faktisk kom der så meget gang i forretningen, at Hans Bronze for halvandet år siden var nødt til at træffe en beslutning og opsige sit fuldtidsarbejde for at koncentrere sig om savværket, som efterfølgende løbende er blevet moderniseret med blandt andet en Kehlermaskine, et kantværk og nogle andre save.
I dag leverer Klovborg Savværk både til private og professionelle samt kommuner. Bestillingerne går lige fra mindre opgaver, hvor en privat gerne vil have en speciel profil på et stykke træ, til større leveringer til kommuner, der eksempelvis renoverer legepladser.
- Nogle gange er det bare et enkelt eller et halvt bræt, og andre gange er der tale om flere hundrede kvadratmeter. Og de seneste par år har der desuden om foråret været en stor efterspørgsel på terrassebrædder, siger Hans Bronze.
Familie-savværk
Ud over sønnen, der var med til at sparke gang i omsætningen, så har en stor del af familien også involveret i Klovborg Savværk.
- Min hustru tager sig for eksempel af bestillinger og fakturering, og min yngste datter har også hjulpet til, og sådan som situationen har været de sidste to år, så bliver jeg til næste år nødt til at udvide med i hvert tilfælde én medarbejder, siger savværksejeren.
- Jeg arbejder hele dagen, og om aftenen sidder jeg og regner tilbud ud, så det er nogle lange arbejdsdage, ofte på 15 - 16 timer.
Tænker på miljøet
Al træarbejdet foregår i danske lærketræ, der gennem tiderne har vist at være en god træsort til at bygge skibe, broer og større konstruktioner. Lærketræet er meget holdbart, og så er det en naturlig og miljøvenlig træart.
Og netop miljøet spiller en stor rolle i Hans Bronzes arbejde.
- Så vidt som muligt får jeg træ her hjemmefra, og jeg vil meget, meget nødigt til at importere træ, fordi vi skal tænke på CO2-udledningen, når vi transporterer træet, fortæller han med et ærgerligt udtryk i ansigtet.Når Hans Bronze nævner muligheden for at skulle til at importere træ, så er det nemlig fordi, at den danske regering for nyligt har indstillet den kommercielle træfældning i 32 danske statsskove.
- Det er lidt af en katastrofe, at man gør sådan noget. Det er ikke en logisk tankegang, at man skal til at hente træ fra Nordsverige, Finland eller Rusland, når vi selv har træ her i Danmark, slår han fast.
Men uanset hvor træet i fremtiden kommer fra, så er det nuværende savværk ved at være for lille til de bestillinger, der strømmer ind.
- Derfor er meningen, at den ene hal skal bygges helt om til savværk, og så håber vi på, at vi kan få tilladelse til at bygge endnu en hal, så vi kan få noget mere plads til Kehler-maskinen, slutter Hans Bronze.