Lyt til artiklen:

Katte kan også få sukkersyge

00:00
Hastighed: ???x
02:27

Abonnementsartikel

Diabetes, også kendt som sukkersyge, er heldigvis ikke en sygdom, der rammer mange katte, men vi har gennem årene set flere og flere tilfælde. Er uheldet ude, er det vigtigt at få katten behandlet, fortæller Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring:

- Præcis som hos mennesker er diabetes hos katte en potentielt livsfarlig sygdom. Derfor er det vigtigt at få dem behandlet, da det faktisk for nogle kattes vedkommende vil være muligt at helbrede dem igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad er symptomerne?

Symptomerne på diabetes er:

Vægttab

Øget tørst

Øget urinering

Øget appetit, der senere afløses af ingen appetit

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bevægelsesproblemer

Hvorfor får katte diabetes?

Sygdommen kan skyldes to ting - enten ophører katten med at producere insulin (Type 1 Diabetes) eller kroppen mister gradvist evnen til at producere insulin eller til at optage den. (Type 2 Diabetes). Type 2 er den mest almindelige og ses oftest hos overvægtige katte. Da vi ser en stigning i overvægtige katte, ser vi også flere katte med netop denne type diabetes.

Derudover kan diabetes også skyldes anden sygdom eller medicinsk behandling. For eksempel er diabetes en risiko ved langvarig brug af p-piller. Derfor kan det være en fordel at få katten steriliseret, hvis man ikke ønsker killinger.

Hvad er udsigterne?

Diabetes er heldigvis en sygdom, man kan behandle, men behandlingen afhænger af, hvor syg katten er, forklarer Mogens Brix:

- Der er lette tilfælde af diabetes som for eksempel ses hos lettere overvægtige katte. I de tilfælde kan man behandle med særlig diæt og for nogle katte vil diæten være ledsaget af en tabletbehandling. For sværere tilfælde er det nødvendigt at injicere katten med insulin to gange dagligt i en mængde tilpasset kattens blodsukker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udsigterne for katten spænder altså vidt, fra helbredelse til livslang daglig behandling, hvilket er værd at tage med i overvejelserne:

- Behandlingen skal tilpasses din kat og kan for nogle ejere være en uoverskuelig opgave, imens den for andre ikke er et problem. Men er du i tvivl om, hvorvidt din kat kan have sukkersyge, så er det vigtigt at opsøge en dyrlæge, da symptomerne også kan være forårsaget af andre sygdomme. Det handler derfor om at handle så hurtigt som muligt for at forbedre udsigterne for katten, afslutter Mogens Brix.