Lyt til artiklen:

Hvornår er hundens personlighed færdigudviklet?

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Abonnementsartikel

Der er den energiske hund, som flyver rundt i skoven og glad hopper op ad alle, den møder. Der er den stille hund, der i et roligt trav trofast følger sin ejer, hvor end de går hen.

Og så er der den gøende hund, der også har en forkærlighed for at grave huller i haven og er havelågens sande vogter - i hvert fald i dens egne øjne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arv og miljø

Hundes personligheder kommer i et væld af forskellige slags, og det er der god grund til, fortæller Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring:

- Hunde er både præget af deres genetiske arv og de miljøpåvirkninger, de får, altså det, de bliver påvirket af i deres omgivelser, fra de bliver født. Det er en hunde-cocktail, der kommer til udtryk i det, mange kalder hundens personlighed eller "raceegenskaber". En hund er nemlig ikke bare en hund. For eksempel er forskellige hunderacer fremavlet med forskellige formål, hvilket ud over deres fysiske egenskaber også afspejler sig i deres personlighed.

En gravhund vil derfor være mere selvstændig, da dens formål blandt andet har været at gå i rævegrave, hvor den på egen pote har skullet udkæmpe voldsomme kampe. En retriever derimod, er fremavlet med det formål at samarbejde med føreren og hente skudt vildt på jagter, også når der er decideret kaos omkring den.

Udvikler sig hele livet

Hundens genetiske bagland er dog ikke facitlisten på hele hundens adfærd - faktisk er vi mennesker i stand til at påvirke hundens personlighed igennem hele dens liv, baseret på hvad den oplever på godt og ondt, forklarer Lotte Evers:

- Allerede som lille hvalp vil alt det, du foretager dig med din hund, være med til at forme den, og det fortsætter hele livet. Så er du en aktiv ejer, der tager hunden med ud til alle mulige aktiviteter og sociale arrangementer, så vil hunden sandsynligvis gerne være med og lærer dermed at være aktiv og social, hvis det er noget, der ligger til racen. Har du valgt en race, der historisk set er avlet til at være reserveret, vil et sådant liv stresse den. Så på den måde kan man sige, at det, hunden oplever, også bliver en del af dens personlighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er det så vigtigt at tage hensyn til hundens raceegenskaber, så du ikke tvinger din egen personlighed ned over hunden. Nogle hunde er bare, som de er, og så må du acceptere, at den måske ikke har ro nok i kroppen til at være med, når du dyrker yoga, eller at den lægger sig op på første sal, når du har gæster.

Tegn på problemer

Hundens mentale tilstand siges at være nogenlunde stabil, når den er blevet voksen. Det er her man vil kunne se de træk, der er normale for den hunderace man har valgt.

Personligheden udvikler sig langsomt over tid, men sker der pludselig en forandring i hundens normale adfærd, så handler det om at finde ud af hvorfor:

-Ændrer hundens adfærd sig fra, hvad du normalt ser, så er der med al sandsynlighed tale om noget, der skal tages alvorligt. Det kan for eksempel være, hvis hunden pludselig bliver bange for at være alene hjemme eller virker aggressiv overfor andre hunde. Det kan meget vel være tegn på noget fysisk som smerter, der får den til at opføre sig anderledes. Så sker det, er det altid en god ide at få hunden tilset af en dyrlæge, afslutter Lotte Evers.