Lyt til artiklen:

Kan man afkalke sin kaffemaskine og elkedel med eddike?

00:00
Hastighed: ???x
02:34

Abonnementsartikel

Din elkedel, kaffe- eller espressomaskine holder længere, gør sit job hurtigere og bruger mindre el, når den holdes fri for kalk - og samtidig slipper du for uappetitlige kalkrester i de varme drikke.

Der er altså flere gode grunde til at huske at afkalke maskinerne med jævne mellemrum; ikke mindst, hvis du bor i et område med meget kalk i drikkevandet. Spørgsmålet er så, om det er en god idé at klare afkalkningen med husholdningseddike?

Artiklen fortsætter efter annoncen

I mange tilfælde er svaret ja. Hvis producenten af din køkkenmaskine ikke angiver en bestemt metode eller et særligt middel i brugsvejledningen, kan du godt bruge eddike til at fjerne kalk i en elkedel eller almindelig kaffemaskine. (Vi vender tilbage til, hvor nemt det kan gøres.)

rich-media-2
Hvis du har en espressomaskine eller en anden fancy kaffebrygger, bør du være ekstra opmærksom på, hvad du bruger til afkalkning. Foto: Pixabay.

Her bør du ikke afkalke med eddike

Andre gange er svaret nej. Som nævnt henviser nogle producenter til et specifikt afkalkningsmiddel, som ofte er deres eget mærke og koster meget mere end eddike. Og er det tilfældet, tager du en chance ved at bruge eddike - eller et andet middel - selv om det måske skulle hænde at være gangbart i praksis. For garantien kan bortfalde, hvis du ignorerer producentens anvisninger.

Har du en espressomaskine, er det klart en skidt idé at bruge eddike som afkalker. Disse maskiner har et mere kompliceret indre end gængse kaffemaskiner, og din espressomaskine kan i værste fald blive ødelagt af eddike. Her handler det igen om at tjekke brugsanvisningen, før du afkalker.

Sådan afkalker du nemt med eddike

Når det er sagt, så er det nemt, billigt og effektivt at bruge eddike til afkalkning af de maskiner, der kan tåle mosten. Her i huset, hvor der drikkes meget kaffe og te, har vi uden problemer anvendt eddike i både kaffemaskiner og elkedler gennem mange år. Her er opskriften:

Fyld din kaffemaskine eller elkedel til lidt under dens maksimale væskekapacitet med lige dele vand og eddike. Sæt maskinen i gang og lad den køre helt færdig. (I en elkedel kan du lade blandingen stå at virke i 10-15 min., før du hælder den ud.)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kasser blandingen og gentag evt. om nødvendigt. Kør til slut maskinen med rent vand mindst tre gange, så der ikke sidder eddikerester i den.

Oftest anbefaler jeg klar eddike til afkalkning, fordi brun eddike indeholder sukkerstoffer, som det ikke er så smart at efterlade rester af f.eks. i badeværelset. Men til afkalkning af netop en kaffemaskine eller elkedel kan du godt bruge brun eddike, da maskinerne let kan skylles helt rene bagefter.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Wupti, Philips.