Lyt til artiklen:

Godt at vide: Kan smør fryses?

00:00
Hastighed: ???x
02:49

Abonnementsartikel

Vi danskere er ret så glade for smør. Det er den fødevare, som de fleste af os - hele 78 procent - til hver en tid har i køleskabet, viser en undersøgelse, som Arla foretog for et par år siden.

Hvis man har fået købt mere smør, end det er muligt at få spist før holdbarhedsdatoen udløber, er det oplagt at overveje, om det kan fryses ned, så man undgår madspild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og ja, både smør og smørbare blandingsprodukter, såsom Kærgården og Bakkedal, kan sagtens klare en tur i fryseren, endda uden nævneværdig forringelse af kvaliteten. Her får du en stribe gode råd til, hvordan du bedst nedfryser og optør dit smør:

rich-media-2
Det er smart at skære smørret i tern før nedfrysning, hvis du senere skal bruge det i bagværk eller madretter. Foto: Unsplash.

7 tips om at fryse smør:

1. For at bevare smagen bedst bør både smør og smørbare blandingsprodukter pakkes godt ind, før du lægger det i fryseren. Læg pakken i enten en fryseegnet beholder med lufttæt låg, eller i en frysepose, som lukkes helt til.

2. Smør, Kærgården, Kærgården Let og Bakkedal kan holde sig i op til tre måneder i fryseren. Det samme gælder Naturli' Smørbar, der er et vegansk alternativ til smør.

Kan man afkalke sin kaffemaskine og elkedel med eddike?

Se også:

Kan man afkalke sin kaffemaskine og elkedel med eddike?

3. Fryseren "sætter tiden i stå" i forhold til smørrets udløbsdato, men den forlænger ikke holdbarheden efter optøning. Hvis der var fem dage til udløbsdatoen på smørpakken, da du satte den i fryseren, kan smørret altså kun holde sig i cirka fem dage efter, at du har taget det ud af fryseren.

4. Hvis du regner med at skulle bruge smørret i mindre portioner ad gangen senere, er det smart at skære det i tern, inden du nedfryser det. Så er det let at tage netop den mængde ud, du har brug for i en madret eller bagværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

5. Hvad angår optøning, er den bedste og mest nænsomme metode at stille smørpakken i køleskabet natten over, og så er smørret klar til brug om morgenen.

6. Har du glemt at tage smør ud af fryseren i tide, kan du rive det groft på et rivejern, så tør det hurtigt på en tallerken ved stuetemperatur. Skal du bruge det i en ret, kan du rive det frosne smør direkte ned i gryden, mens maden varmes.

7. Nogle anbefaler optøning af smør direkte fra fryseren i en mikroovn. Men selv om du er forsigtig og kun lader mikroovnen køre i korte intervaller, er der stor risiko for at ende med en omgang smørsovs.

Det er med andre ord en ret usikker metode, som vi ikke tør sige god for.

Kilder: Good Housekeeping, Coop, Arla, Dragsbæk, Naturli' Foods