Lyt til artiklen:

El-drevet minilæsser på betonarbejde

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Abonnementsartikel

Tonsvis og atter tonsvis af beton forvandles til lange huldæk-elementer hos betonkæmpen CRH Concrete A/S i Viby på Sjælland.

De lange huldæk-baner saves med diamantklinger i produktionshallen, og når der saves beton, kræver det tilførsel af vand. Rigtig meget vand, som blander sig med betonstøvet til betonslam, som hober sig op mellem de lange baner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kræver effektiv rengøring.

Hos CHR Concrete hedder rengøringsassistenten Weidemann 1160 eHoftrac. En tysk minilæssemaskine, som samtidig er med til at signalere nye og miljøbevidste tider hos det store betonfirma. Den hverken støjer eller forurener omgivelserne med udstødningsdunste.

- Vi havde tidligere en minilæsser af et andet mærke. Den kørte på fossilt brændstof. Men nu har vi taget en beslutning om, at hvis det er muligt at skifte til eldrift, så gør vi det. Derfor søgte vi på eldrevne maskiner på batteri, og Stemas kom frem med Weidemann, fortæller produktionsleder Michael Høy Sørensen hos CRH Concrete.

Slam filtreres til genbrug

- Vi så også nogle andre muligheder, blandt andet fra Kina. Men vi vidste, at Weidemann er tysk kvalitet, og det handler også om at sikre sig god service, siger Michael Høy Sørensen.

Michael Lund er manden, der sidder i førersædet på den nye Weidemann i det daglige. Han er morgenmand og møder en time tidligere end de øvrige medarbejdere, så han kan nå at komme over gangene mellem huldæk-banerne, inden produktionen går i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med Weidemann-maskinen skraber han betonslam væk og skubber det ud for enden af de lange baner, hvor slammet samles op og filtreres til genbrug.

- Minilæsseren kører effektivt godt otte timer om dagen. Indimellem sjatlader Michael Lund maskinen, så der konstant er power til rådighed, siger produktionsleder Michael Høy Sørensen.

Beton landet over

Foruden at være blevet en effektiv rengøringsmedarbejder hos CRH Concrete, den elektriske minilæsser også en succes for producenten.

- Det er efterhånden godt syv år siden, Weidemann lancerede de første helt elektriske læssemaskiner. Siden er der løbende udviklet på Weidemann 1160 eHoftrac, som blandt andet har fået andre og bedre batterier, end det var muligt i starten, fortæller salgskonsulent Jens Andersen hos Stemas A/S, som har dansk import og forhandling af Weidemann.