Lyt til artiklen:

Stormen Malik blæste pollensæsonen i gang

00:00
Hastighed: ???x
02:31

Abonnementsartikel

Det var ikke kun havetrampoliner, bøgetræer og vejrværter, der fik sig en ordentlig rusketur, da stormen Malik i weekenden aflagde visit.

Også pollen fra hassel og el blev hvirvlet rundt. Sammenholdt med en lun vinter betyder det, at pollentallene i dag er høje nok til, at Astma-Allergi Danmark officielt kan skyde pollensæsonen i gang. Søndag var pollentallet 9 for el og 17 for hassel. Dermed skal den lille million danskere, der har pollenallergi, igen indstille sig på en hverdag med løbende næser, kløende øjne og måske også hoste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Astma-Allergi Danmark har de seneste par uger modtaget henvendelser fra medlemmer om, at de har kunnet mærke, at der var pollen i luften. Den lune vinter har da også gjort, at elletræer og hasselbuske allerede tidligt i år har kunnet modnes lokalt, lyder det fra Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark.

Det var dog weekendens storm, der for alvor gang i spredningen af pollen, siger hun:

- Stærk vind blæser gang i raklerne og påvirker dermed pollenfrigørelsen. Desuden kan nedfaldne pollenkorn blive hvirvlet op i luften. Og der må vi sige, at Malik fik blæst rakler og pollenkorn fra elletræer og hasselbuske godt og grundigt rundt og ind i vores pollenfælde, siger Mathilde Kloster.

Udsigt til mild sæson for hassel og el

Årets pollensæson er begyndt godt tre uger tidligere end sidste år. Til gengæld tyder det ikke på, at sæsonen i år bliver lige så slem som sidste år, hvor blandt andet tallene for el- og hasselpollen var ekstremt høje, siger Mathilde Kloster:

- Efter en sæson med meget knald på, ser vi ofte af den efterfølgende sæson er en del mildere, da træet eller busken har brugt alt krudtet året forinden. Derfor forventer vi, at sæsonen for el og hassel i år vil blive en mildere omgang i forhold til sidste år. Men det afhænger stadig af vejret, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dagens Pollental og -varsling kan fra i dag findes på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside og app.

Bemærk, at tallene for Vestdanmark først kan ses i appen fra d. 1. februar.

Få råd og vejledning

Hvis du er en af de op mod en million danskere med pollenallergi, der hvert år må nyse, klø og hoste dig gennem pollensæsonen, kan den føles lang og sej. Undervejs kan der opstå spørgsmål om den bedste behandling og behov for gode fif til at komme igennem hverdagen.

Har du allergi over for pollen, står du dog ikke alene med din pollenallergi - Astma-Allergi Danmark tilbyder telefonisk rådgivning til alle.