Lyt til artiklen:

Uimodståeligt terrængående vidunder

00:00
Hastighed: ???x
03:42

Abonnementsartikel

Hvor en ATV tilfredsstiller behovet for hurtig og nem transport i al slags terræn, så lægger en UTV lige en dimension oveni: Nemlig muligheden for at have tag over hovedet og et særdeles praktisk lad.Og når den så oven i købet er elektrisk, så bliver det ikke meget bedre.

I hvert fald ikke, når vi snakker om Polaris Ranger EV, og det var lige hvad vi fik mulighed for at lege med til denne udgave af FriGear.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Normalt, når vi har med elektriske biler at gøre, så bør man være meget opmærksom på batterikapaciteten. Det behøver man dog ikke at gå så meget op i med denne udgave af en elektrisk UTV. I hvert fald ikke, hvis man tænker sig lidt om.

rich-media-2
Motoren ligger under ladet, der nemt kan tippes op. Foto: Jørgen Ahler.

Masser af kræfter

Saften og kraften kommer fra otte 12 Volts batterier, der yder 48V og cirka 110 ampere. Omregnet til bilsprog svarer det til 30HK, hvilket er absolut rigeligt.

Polaris UTV'en har kardantræk, så alle kræfterne fra batterierne ryger direkte "ned i jorden", når du smækker speederen i bund, hvilket man i øvrigt ikke bør gøre, hvis man er lidt smart.

Ifølge producenten er der kræfter til cirka 50 kilometer i Ranger EV, men man kan selv styre forbruget et langt stykke hen ad vejen. Hvis man for eksempel lader være med at træde pedalen helt i bund, men holder lidt under maksimum hastighed, så forlængeren man batteriernes levetid betydeligt.

Det samme gør man, hvis man vælge medium hastighed ud af de tre muligheder, der er i UTV'en: Høj, medium og lav. Det siger sig selv, at det koster flere kræfter at køre i tungt terræn, især hvis man har trailer efter, end det gør at køre fredeligt ud af landevejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Knapperne til gear, køre-mode og hastighed sidder centralt placeret lige ved hånden. Foto: Jørgen Ahler.

Super komfort

I vores test forsøgte vi at gøre det hele. Vi smækkede et par hundrede kilo på ladet, kørte først på lettere ufremkommelige marker, derefter i skovterræn og endelig susede vi ud af landevejen. Både i roligt tempo og med sømmet i bund.

Alligevel lykkedes det os ikke over tre timer at gøre synderligt indtryk på batteriforbruget.

Men én ting er batteriforbruget, en anden er komforten i bilen. Der er god benplads, justerbart rat og behagelige sæder, og da der ingen døre er til at komme i vejen, er ind- og udstigning en leg.

Selv i hårdt terræn sidder man komfortabelt, da affjedringen med de dobbelte A-arme bag til har en god vandring på 229 mm.

Instrumenteringen er enkel og overskuelig. Der er et digitalt speedometer, oversigt over batteriforbrug og nem adgang til vinduesvisker, lys og så videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

UTV'en har som nævnt tre forskellige køremodes: Lav, medium og høj hastighed med et maksimum på 40 kilometer i timen. Og man kan uden problemer skifte frem og tilbage mellem hastighederne under kørslen.

Derudover har den firhjulstræk, træk på to hjul og Turf Mode, hvor bagakslens differentiale bliver slået fra, så man ikke ødelægger græsplænen, hvis man arbejder på den. Valget foretages nemt med et tryk på en knap - dog ikke under kørsel.

rich-media-6
Nem ind- og udstigning samt tiplad gør Polaris Ranger EV yderst praktisk i det daglige arbejde. Foto: Jørgen Ahler.

Konklusion

Den helt store fordel ved den elektriske udgave af Polaris Ranger er selvfølgelig, at den næsten er lydløs. Det betyder, at man kan arbejde inden døre, også selv om der er dyr og medarbejdere i nærheden, men det betyder også, at hvis arbejdet kræver hyppige ind- og udstigninger og korte køreture, så er det langt at foretrække bare at kunne sætte sig ind og trykke på speederen - uden al bøvlet med at starte en benzinmotor og så videre.

Det gør simpelthen arbejdet meget, meget mere komfortabelt.

Polaris Ranger EV indfriede alle fores forventninger og mere til. Den er lige så kraftfuld som dens benzindrevne makker, og lige så hårdfør både i skov, på mark og vej, hvilket gør den perfekt til arbejde på eksempelvis landbrug, anlægsgartneri og boligforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så er den bare sjov at køre.