Lyt til artiklen:

Kan sneakers og løbesko vaskes i vaskemaskinen?

00:00
Hastighed: ???x
02:10

Abonnementsartikel

Både sneakers til hverdagsbrug og sportssko er hårdtarbejdende fodtøj, så det er intet under, at de med tiden kan blive trætte og trænge til at blive frisket op.

Heldigvis kan mange sneakers, løbesko og andre sportssko tåle at blive vasket i vaskemaskinen - men altså ikke alle.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hvis dine sko er lavet af læder, kunstlæder, ruskind eller nubuck, eller har pyntedetaljer af sarte materialer, bør de ikke maskinvaskes, da det kan ødelægge skoene.

Til gengæld kan sneakers og sportssko, der er lavet af lærred eller syntetiske materialer, såsom nylon and polyester, ofte klare en tur i vaskemaskinen. Vær opmærksom på, at nogle materialer kan krybe lidt i vask, men det er for meste det muligt at gå skoene til, så de passer igen.

Og under alle omstændigheder er det altid bedst at tjekke, hvad producenten anbefaler med hensyn til rengøring af dine sko og følge anvisningerne, som du typisk finder i skoene, på æsken eller på producentens hjemmeside.

Godt at vide: Kan smør fryses?

Se også:

Godt at vide: Kan smør fryses?

Sådan vaskes de

Fjern først snørebåndene samt indersålerne, hvis disse kan tages ud - begge dele bør vaskes i hånden.

Børst løst snavs af skoene og tjek, at der ikke sidder småsten eller andet fast i rillerne i sålen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læg skoene i en vaskepose og put skoene i vaskemaskinen sammen med et par håndklæder - det beskytter både skoene og vasketromlen under vasken. (Håndklæderne må ikke kunne smitte af, og de bør vaskes igen bagefter ved mindst 60 grader for at blive helt rene og bakteriefri.)

Vask skoene på et skåneprogram eller et kort program ved maks. 30 grader og med lave omdrejninger.

rich-media-4
I en snæver vending kan du godt hænge tynde lærredssko til tørre som her, men lad dem ikke hænge så længe, at de bliver bleget af solen. Foto: Pixabay.

Sådan bør de tørre

Lad skoene lufttørre i halvskygge udendørs, hvis vejret er til det, eller et lunt sted indendørs - aldrig i en tørretumbler, ovenpå en radiator eller tæt på andre direkte varmekilder.

Generelt er det bedst at lade dine sko tørre stående og gerne fyldt ud med sammenkrøllede aviser; så holder de bedre formen. I en snæver vending kan du dog godt hænge tynde lærredssko til tørre som på billedet ovenfor, men lad dem ikke hænge for længe, da farverne kan blive bleget af solen.

Kilder: Real Homes, Bosch, Whirlpool