Lyt til artiklen:

Stihl køber sig ind i dansk robotsucces.

00:00
Hastighed: ???x
03:48

Abonnementsartikel

Den aarhusianske robotproducent TinyMobileRobots har på få år indtaget en stor del af verdensmarkedet for opstregningsrobotter til sportsbaner og infrastrukturopgaver.

Nu overtager den tyske Stihl-koncern næsten en fjerdedel af den danske robotsucces, der dermed får endnu en stærk kapitalpartner med ombord til at løfte de kommende års betydelige vækstplaner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den tyske Stihl-koncern er kendt som værende en af verdens førende producenter af blandt andet motorredskaber, skovmaskiner og robotplæneklippere til hobbyfolk og professionelle.

Og ikke mindst robotplæneklippere, som producenten mener har en naturlig snitflade op mod TinyMobileRobots' avancerede selvkørende robotter til opstregning af for eksempel sportsbaner og vejanlæg.

Holdt øje med TinyMobileRobots

Investeringen i TinyMobileRobots kommer efter, at Stihl i godt et par år har fulgt nøje med i TinyMobileRobots' udvikling, der blandt andet har budt på 100 procents vækst om året.

Stihl Digital, der med investeringen opnår en plads i TinyMobileRobots' bestyrelse, har de senere år investeret venturekapital i blot et par håndfulde virksomheder, primært inden for skovbrug, landskabsarkitektur, byggeri, landbrug og græspleje.

Stihls investering i firmaet betyder, at de tidligere investorer, henholdsvis staten og ventureselskabet Borean Innovation, er ude af TinyMobileRobots, mens den private investor Anders Fauerskov opretholder sin ejerandel i selskabet som en fremtidig vigtig kapitalpartner under det nye ejerskab med Stihl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har været på udkig efter en kapitalpartner, der kan være med til at sikre vores videre vækst og udvikling, og at vi nu kan se frem til en så stærk partner som Stihl, er intet mindre end et drømmescenarie, siger siger Jens Peder Kristensen, grundlægger af og CEO i TinyMobileRobots ApS.

- Sammen har vi en pulje af viden, erfaring og kompetencer, som vi kan bringe i spil på begge sider af bordet, og derudover kan vi fra dag ét nyde godt af Stihls verdensomspændende forhandlernetværk. Vi bevarer vores status som selvstændig virksomhed og kan samtidig trække på Stihls erfaring til at accelerere vores vækst yderligere. Jeg er på godt jysk meget, meget tilfreds,

Verdens førende

TinyMobileRobots har på få år sat sig solidt på positionen som verdens førende leverandør af opstregningsrobotter, og alene i USA har virksomheden på få år erobret mere end halvdelen af markedet.

Da det også er et af Stihls vækstmarkeder, ser parterne store synergieffekter og muligheder for udvikling. Ikke mindst fordi TinyMobileRobots' opstregningsrobotter i høj grad resonerer med kundernes ønske om et bæredygtigt produkt, der er batteri- snarere end dieseldrevet, og som reducerer forbruget af opstregningsmaling betragteligt.

- Vi har været i tæt dialog med TinyMobileRobots i løbet af de sidste to år, og vi er blevet mere og mere imponeret over selskabets vækstrater og performance. Da chancen for at erhverve Boreans ejerandel opstod, var vi ret hurtige til at slå til, og vi føler os overbevist om, at vi i fællesskab kan indtage en endnu større del af TinyMobileRobots' hastigt voksende og meget innovationsdrevne marked, kommenterer Benjamin Junghans, Director i Stihl Digital.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løbende forbedring

TinyMobileRobots har løbende forbedret teknologien i virksomhedens robotter, og ud over sportsklubber, kommuner og lufthavne er store entreprenørselskaber, bygge- og ingeniørvirksomheder også i stor stil begyndt at bruge robotter til opmåling og opstregning.

Sideløbende hermed har TinyMobileRobots også udviklet en PropTech-robot til indendørs brug, hvor der i forbindelse med konstruktion af for eksempel højhuse, lagerhaller, varehuse og produktionsarealer i dag opmåles millioner af kvadratmeter manuelt, hvorfor der på dette område er store muligheder for optimering og effektivisering.