Lyt til artiklen:

Billigt trick: Forlæng dine gummistøvlers levetid

00:00
Hastighed: ???x
02:52

Abonnementsartikel

Hvad enten dit job bringer dig udendørs, du nyder outdoor-aktiviteter i fritiden eller bare generelt hader at få våde fødder, ejer du sikkert et par gummistøvler.

Hvis du er til stilfuldt design, står der måske Aigle eller Le Chameau på dine gummistøvler. Er du mere pragmatisk, men stadig kvalitetsbevidst, hedder de måske Tretorn, Seeland eller Gateway, mens fashionable fusser nok gerne vil ses i et par fra Hunter, Ilse Jacobsen eller LaCrosse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Uanset mærke, taler sandsynligheden for, at dine gummistøvler ikke har været helt billige, hvis de er lavet af ægte gummi - så det kan betale sig at passe godt på dem. Levetiden for gummistøvler af naturgummi forlænges nemlig ganske betragteligt, når de behandles rigtigt.

Sådan rengør du dine gummistøvler

I modsætning til gummistøvler af PVC, kan gummistøvler af naturgummi tørre ud, og de bør vedligeholdes for at forebygge, at de krakelerer eller revner med tiden.

Mudder og belægninger af vejsalt kan for eksempel udtørre naturgummi, så det er en god idé at rengøre gummistøvlerne jævnligt - og altid, når de er blevet godt snavset til:

Skyl støvlerne fri for det værste snavs, gør dem derefter helt rene med en blød svamp eller ditto klud opvredet i vand og tør efter. Brug aldrig børster eller krasse rengøringsmidler, der kan gøre uoprettelig skade på naturmaterialet.

Rengøring er dog ikke helt nok, hvis du vil have støvlerne til at holde længst muligt. Gummistøvler af naturgummi bør med jævne mellemrum behandles med et egnet plejemiddel efter rengøring, da det hjælper med at holde gummiet blødt og smidigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Du kan forebygge, at dine gummistøvler af naturgummi udtørrer og revner ved hjælp af et billigt middel fra køkkenet. Foto: Pixabay.

Billigt plejemiddel fra køkkenet

På markedet findes der talrige mærker af plejemiddel til gummistøvler; de fleste er i sprayform, og mange af dem koster en del. Som alternativ kan du bruge helt almindelig madolie, såsom solsikkeolie eller rapsolie, fra køkkenskabet:

Når du har rengjort dine gummistøvler, og de er tørre, hælder du ganske enkelt lidt af olien på en blød klud og pudser støvlerne med det. Efter olien har virket lidt, poleres støvlerne efter med en ny ren klud, så der ikke sidder overskydende olie tilbage.

Retfærdigvis skal det nævnes, at nogle af de bedre plejemidler i handlen ikke bare indeholder en form for olie, men f.eks. også UV-beskyttelse. For naturgummi har ikke godt af direkte sollys, og vil du dine gummistøvler det godt, opbevarer du dem i det hele taget med omtanke:

Støvlerne opbevares bedst mørkt og lidt køligt. Så stil dem ikke i et lunt fyrrum, et lokale med gulvvarme eller som nævnt i direkte sollys, ligesom de heller ikke bør sættes til tørre nær radiatoren eller i et varmeskab.

Nu lyder det måske som om, at gummistøvler af naturgummi er meget sarte, men materialet er generelt både slidstærkt og behageligt - og passer du på dem, kan dine gummistøvler tjene dig godt i rigtig mange år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Rabøl Sko, The Spruce