Lyt til artiklen:

Trailertransportabel teleskoplæsser fra Manitou

00:00
Hastighed: ???x
04:47

Abonnementsartikel

ULM eller Ultralet Manitou kalder den franske producent to nye teleskoplæssere, der løfter henholdsvis 1.250 og 1.500 kg. Begge maskiner har en maksimal løftehøjde på godt fire meter, og fælles for de to læssere er, at de er særdeles kompakte. Med standarddæk har maskinerne en totalbredde på 1,49 meter og en højden er på 1,92 meter.

Som på de større Manitou-teleskoplæssere har ULM motoren placeret på højre side, og under den røde motorhjelm ligger der i begge modeller en trecylindret Yanmar motor på 35 hestekræfter. Motoren overholder Stage V-kravene uden anvendelse af AdBlue.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Både ULM 412 H og ULM 415 H anvender Yanmar motor med tre cylindre og en effekt på 35 hestekræfter. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

Designet til transport

I udviklingen af ULM er der lagt vægt på, at den kan transporteres efter en varevogn på en 3,5 ton trailer. ULM er den første læsser, der er udviklet på fabrikken i Laillé, hvor Manitou producerer de mindste og mest kompakte teleskoplæssere, og Damien Rolland, der en af ingeniørerne bag ULM, er stolt af resultatet.

- Med Ultralet Manitou bevæger vi os ind i helt nyt segment af teleskoplæssere, hvor det er hurtigt og let at flytte læsseren fra en arbejdsplads og til en anden. Dermed opfylder vi et stort ønske både fra håndværkeren og fra den grønne sektor, til at kunne medbringe teleskoplæsseren til de arbejdsopgaver, der skal udføre i løbet af en arbejdsdag, siger Damien Rolland og tilføjer:

rich-media-3
Tanken til dieselolie, der rummer 35 liter, er indbygget i højre bagskærm, og tanken til hydraulikolie findes i modsatte bagskærm. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

- Med det kompakte design og den fornuftige løftekapacitet henvender ULM sig også til mindre landbrug og som supplement til større læssemaskiner på professionelle landbrug.

Fokus på vægt

I udviklingen af ULM har der været stor fokus på læsserens totalvægt, og det har resulteret i flere innovative løsninger på maskinen.

- På de større teleskoplæssere kontrolleres parallelføringen på redskabet af en kompenseringscylinder. På ULM har vi fjernet den ekstra hydraulikcylinder og erstattet den af vinkelsensorer ved bommen og ved redskabet. Systemet, der er patenteret, har en præcis parallelføring af redskabet, og da vi sparer en hydraulikcylinder og reducerer mængden af hydraulikolie, reducerer vi også vægten på maskinen, forklarer Damien Rolland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Førerplatformen er genkendelig men en smule mere trang end på de større teleskoplæssere fra Manitou. Foto: Manitou.

Et andet sted hvor der spares vægt er på førerkabinen. Her er den traditionelle rude i kabinetaget erstattet af en rude i brudsikker polycarbonat. Materialet er lettere end hærdet glas, og samtidig overflødiggør det beskyttelsesgitteret over førerkabinen. Sidegevinsten er, at føreren får et uhindret udsyn til det løftede redskab.

rich-media-6
Den traditionelle rude i kabinetaget erstattet af en rude i brudsikker polycarbonat. Foto: Manitou.

Hydrostatisk transmission

ULM er udstyret med en to-trins hydraulisk transmission. Topfarten i første gear er ni km/t mens den i andet gear kan køre 25 kilometer i timen. Skiftet imellem de to gear sker på kørehåndtaget, og skiftet kan udføres mens læsseren er i bevægelse. Som en rigtig teleskoplæsser er også de små læssemaskiner udstyret med både to-hjulsstyring, fire-hjulsstyring og krabbestyring. Når maskinen forlades, trækkes håndbremsen automatisk, og lige så snart føreren igen har lagt hånden på kørehåndtaget, løsnes den igen og maskine er klar til at sætte i gang.

Udstyr efter behov

Da ULM er tiltænkt en række forskellige brancher, kommer den også med udstyr der tilgodeser kravene i de forskellige sektorer. ULM leveres således fra den simple maskine, hvor udstyret omfatter lovpligtigt trafiklys, og til højt specificerede modeller med eksempelvis ekstra lys, aircondition, Stop & Start funktion, og vendbare kølervinger.

Tre koblingstyper

For at tilgodese kunder med eksisterende redskaber, kommer ULM med tre koblingstyper. Ud over Manitous traditionelle firepunktskobling, kan der også leveres Euro-kobling, eller koblingstypen der anvendes på skrid styrede maskiner.For at få maksimal udnyttelse af de kompakte teleskoplæssere implementerer Manitou en ny redskabsserie, der kommer til at omfatte cirka 20 redskaber. Allerede nu kan der leveres en række redskaber, og med henblik på den grønne sektor leveres der blandt andet en grenklipper der kan klippe grene og stammer med en diameter på op til 30 centimeter.

Lige som på maskinerne er der i udviklingen af redskaber fokus på styrke og på lav vægt. Samtidig fokuseres der på, at redskaberne er tilpasset den nye maskintype så kapaciteten i maskinerne udnyttes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommer også i gul

Manitou Group omfatter også Gehl, og de små teleskoplæssere kommer også i en gul variant. Hos Gehl-forhandleren kommer de til at hedde GCT 3-14 og GCT 3-14+. GCT står for Gehl kompakt teleskoplæsser, og bort set fra farven er de identiske med modellerne fra Manitou.

Maskiner i begge brands er klar til levering i tredje kvartal 2022.

rich-media-8
Manitou Group omfatter også Gehl, og de små teleskoplæssere kommer også i en gul variant. Foto: Manitou.