Lyt til artiklen:

Sjælden fugl kan kun ses i denne uge

00:00
Hastighed: ???x
01:23

Abonnementsartikel

Den hvidhovedede skarveand kan i disse dage ses i Selsø Sø ved Skibby nær Roskilde Fjord sammen med den invasive amerikanske skarveand.

Makkerskabet er problematisk, fordi den sjældne hvidhovedet skarveand er rødlistet og beskyttet, mens amerikansk skarveand er en invasiv art, der skal reguleres bort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøstyrelsen vurderer i øjeblikket de praktiske muligheder for at regulere den amerikanske skarveand i løbet af næste uge. En sådan regulering kræver dog stor forsigtighed, og hvis der bliver skudt efter den invasive skarveand, vil den hvidhovedede and formentlig flyve videre.

Derfor er det med at benytte sig af lejligheden i denne uge, hvis man vil se den sjældne fugl.

Sjældne gæster

Amerikansk skarveand er naturligt hjemmehørende i Nord- og Mellemamerika og kom oprindeligt til Europa som prydfugl i Storbritannien. Den kan parre sig med den sjældne og truede europæiske hvidhovedet skarveand og på længere sigt udkonkurrere den. Amerikansk skarveand skal derfor reguleres for at begrænse udbredelsen af arten i Europa og dermed bidrage til beskyttelsen af hvidhovedet skarveand.

Den amerikanske skarveand er en relativt sjælden gæst i Danmark, og den hvidhovedet skarveand er ikke blevet observeret her før. Den har sine nærmeste levesteder i Sydøsteuropa og Spanien, og det aktuelle fund i Danmark er sandsynligvis det nordligste nogensinde.