Lyt til artiklen:

Rideudstyr, der gør en forskel

00:00
Hastighed: ???x
04:51

Abonnementsartikel

Da Lisbeth Stein i samarbejde med sin mand startede Stein Equest for fire år siden, var det med en helt klar idé om at skabe rideudstyr, der gør en forskel for hesten. I dag har det østjyske firma et sortiment af bid, grimer, gjorde og piske.

- Vores mål er at lave en ny generation af rideudstyr, som gør en forskel for hestens velvære og performance. Der findes rigtig mange udbydere, og det kan være en jungle at navigere i - både pris- og kvalitetsmæssigt. Det, vi ønskede, var derfor også, at det skal være simpelt og samtidig fungere godt, fortæller Lisbeth Stein.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele idéen udsprang, fordi Lisbeth Steins egen hest ikke var glad for nogle af de mange bid, som de gennem mange år har prøvet.

- Jeg undersøgte alle muligheder - også om det havde noget med min måde at ride på. Men den var bare ikke glad for nogle bid lige meget hvad. Vi kom frem til, at den nok har meget følsomme lader - hvilket mange heste jo formentligt har, siger Lisbeth Stein.

Gode egenskaber

Lisbeth Steins mand, der har været selvstændig i over 40 år, tog derfor fat i en tidligere kontakt, som laver kirurgiske instrumenter til lægemiddelverdenen.

- Hos virksomheden anbefalede de os at lave et bid i titanium. Titanium er biokompatibelt - det vil sige, at det ikke giver anledning til allergier. De ville heldigvis gerne prøve at fremstille nogle bid til os. Så vi aftalte, at de skulle lave fire bid i den størrelse, min hest bruger, fortæller Lisbeth Stein og fortsætter:

- Vi fik de fire bid hjem, og med det samme mærkede jeg en hest, der var meget mere glad. For det første er det et lettere bid, det trykker ikke på samme måde som andre bid, og så er det enormt glat og blødt på overfladen, selvom det er et hårdt materiale. Derudover har titanium den egenskab, at det er varmeledende, så det hurtigt får samme temperatur, som der er i hestens mund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Her ses et af de simple bid, som Stein Equest tilbyder. Foto: Stein Equest.

Simpelt bid

Lisbeth Steins egen positive oplevelse med de nye bid var startskuddet til Stein Equest.

- Jeg har flere veninder, der havde fulgt med på sidelinjen, som også gerne ville prøve et af vores bid til deres heste. De oplevede nøjagtigt det samme - at deres hest var meget mere tilpas med det her bid. Derfra er det egentligt bare gået mund til mund, så vi har fået flere og flere kunder. Og nu har vi både vores online shop og sælger udstyret hos Hestens Helse, Kirstineholm Rideudstyr og HesteHuset Husted, siger Lisbeth Stein.

Hos Stein Equest har de også fået forespørgsler på nogle mere avancerede bid, end dem der tilbydes nu.

- Vi kan godt lave specialproducerede bid. Men vi vil egentligt gerne holde fast i, at det skal være et simpelt bid. Så vi har ikke bid med kugler og ringe. Det er kun ganske almindelige to- og tredelte bid, fortæller Lisbeth Stein og tilføjer:

- Jeg mener, det skal være så simpelt som muligt for hestens skyld. Vi har blandt andre haft en hestetandlæge til at vejlede os i de her bid, og tandlægen var meget begejstret, da de ikke slider så meget på tænderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemerne forsvandt

En af de kunder, der har prøvet et Stein bid, er Karina Iversen, der har redet i mange år og arbejder som freelanceunderviser i dressur.

- Jeg har to dressurheste, og den ene har bøvlet rigtig meget med mærker i mundvigene. Vi kunne ikke rigtigt finde ud af, hvad det var. Jeg prøvede med forskellige slags bid og at smøre med det ene og det andet, men der var ikke noget, der hjalp, fortæller Karina Iversen.

En veninde fortalte Karina Iversen om Steiner bid og fordelene ved titanium, men den erfarne rytter skulle lige tage tilløb til at prøve endnu et mærke af.

- Min hest fik et Steiner bid i foråret 2021. Stille og roligt forsvandt problemerne i munden, og der har ikke været noget siden. Så vores teori er, at hesten har haft en allergi overfor noget, som har været i de andre bid, siger Karina og tilføjer:

- Hesten var tidligere generelt ikke særlig glad for at have bid i munden, og den havde lidt tungeproblemer med at trække tungen op og til siden. Men de her simple bid har også hjulpet på det, fordi de ikke fylder særlig meget i munden og er lette, så hesten er faldet mere til ro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Her ses Karina Iversens hest med et Steiner bid i munden. Foto: Karina Iversen.

En stor forskel

For Karina Iversen er det også et plus, at der ikke er meget vedligehold med de nye bid fra Stein Equest.

- Hestene bider ikke i dem, så der kommer bidemærker. Derudover ruster de ikke, så de er meget praktiske. Jeg forventer, at de holder i lang tid, siger Karina Iversen.

Selvom Karina Iversens anden hest ikke havde nogle problemer med andre bid, valgte hun alligevel at teste om et Steiner bid også kunne gøre en forskel for den.

- Også her blev det bare lettere for hesten at have et bid i munden. Tidligere tænkte jeg ofte på, om jeg skulle skifte til et andet bid, og sådan tror jeg, at der er mange, der går rundt og har det. Men jeg har slet ikke tænkt på det siden, jeg skiftede til Steiner bid. Og det må jo være, fordi det bare fungerer. Det er ikke sikkert, at alle vil have det sådan, men for mine heste har det i hvert fald gjort en stor forskel, fortæller Karina Iversen.